Článek
„Výrobní zařízení byla značně znečištěná, stejně jako pracovní nástroje. Podlahy a stěny byly plošně polepené starším masem, což poukazovalo na nedodržení důkladné očisty a dezinfekce,“ popsala stav ve výrobě ředitelka krajské správy Jana Kozáková.
Maso, ze kterého se kebab připravoval, se tak mohlo kontaminovat. Navíc se ve výrobně nacházely předměty, které s výrobou kebabu nesouvisely a taktéž znamenaly riziko kontaminace nebaleného masa. „Jednalo se například o použité obaly, nákupní vozíky, odpad od zeleniny, dlažební kostky či jiné věci,“ vyjmenovala Kozáková.
Podnikatel navíc nedokázal předložit doklady o původu tří tun kuřecího a krůtího masa, které ve výrobě skladoval.
Nesprávné zacházení s masem a riziko kontaminace je přitom nebezpečím pro lidské zdraví. Různé zdravotní následky pak mohou zasáhnout desítky lidí. Jedním z největších případů poslední doby je nákaza zhruba 100 lidí salmonelózou v asijské restauraci v Hradci Králové na přelomu března a dubna.