Článek
Aktuálně je v Česku 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Podle analýzy Bisnode se jedná o nejvyšší počet za posledních devět let. V tomto období se počet restaurací zvýšil o více než sto procent.
„Nejvíc, 2471 firem bylo přitom založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET). Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2050 a o rok později 1613. Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457,“ řekla analytička Bisnode Petra Štěpánová.
Vývoj počtu založených a zrušených restaurací v letech 2010 až 2019 | |||
---|---|---|---|
Rok | Počet založených | Počet zrušených | Celkový počet |
2010 | 1 214 | 139 | 10 293 |
2011 | 1 114 | 152 | 11 174 |
2012 | 1 231 | 147 | 12 103 |
2013 | 1 193 | 158 | 13 075 |
2014 | 1 450 | 187 | 14 178 |
2015 | 1 497 | 239 | 15 517 |
2016 | 2 471 | 291 | 17 506 |
2017 | 2 050 | 386 | 19 364 |
2018 | 1 613 | 457 | 20 733 |
2019* | 481 | 194 | 21 072 |
*květen 2019, Zdroj: Bisnode |
„Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím,“ dodala.
V roce 2017 začal 31. května platit v restauracích absolutní zákaz kouření. I když některé hlavně menší či venkovské hospody si stěžovaly na pokles návštěvníků, podle loňského průzkumu agentury Ipsos v průměru návštěvníků restaurací po roce od uvedení zákazu do praxe přibylo - hlavně díky zákazníkům, kteří tam dříve chodili jen výjimečně.
Kuřáci se přesunuli před hospody, a to i v zimě, lidé z okolí si proto někdy stěžují na hluk. Výzkum Ipsos zpracovaný ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy také zjistil, že po zákazu kouření začali mladí lidé pít méně piva a více dávají přednost koktejlům, vínu či ciderům.