Hlavní obsah

Plzeňská Škoda Group zvýšila tržby na 34 miliard

Aktualizováno

Škoda Group, přední evropský výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, zvýšila loni meziročně tržby o 81 procent na 1,382 miliardy eur (34 miliardy korun). Provozní zisk před úroky, daněmi a odpisy ale klesl o 57 procent na loňských 21,8 milionu eur (539 milionů korun).

Foto: Transportation Škoda, ČTK

Nízkopodlažní tramvaj ze Škody Transportation v tureckém městě Eskişehir

Článek

Důvodem poklesu zisku byly pokračující dopady pandemie covidu a ruská agrese na Ukrajině, uvedla firma. Skupina loni dodala 400 vozů, meziročně o 88 procent více, a uzavřela několik velkých kontraktů.

„Loňský rok byl pro nás obdobím důležitých změn, a to jak v organizační struktuře, tak v organizaci obchodních aktivit,“ uvedl generální ředitel a výkonný předseda představenstva Petr Novotný.

„Vysoké investice, které jsme v posledních letech směřovali do našich závodů, se loni projevily zvýšením výrobní kapacity i výkonnosti,“ dodal.

Do Vilniusu brzy zamíří nové trolejbusy Škoda, celkem jich bude 91

AutoMoto

Nejvýznamnější loňskou zakázkou byl kontrakt na výrobu až 200 tramvají pro Prahu v hodnotě přes 16 miliard korun.

K významným obchodům patří také výroba nočních vlaků pro finského dopravce VR Group, smlouva na dodávku metra do Sofie a tramvají pro německý Kassel.

„Škoda Group se také silně etablovala na západních trzích - na italském aktuálně pracuje na zakázkách za více než 250 milionů eur a v Německu je klíčovým dodavatelem úzkorozchodných tramvají,“ dodal mluvčí podniku Jan Švehla.

Praha představila nové tramvaje. Jedna stojí 83 milionů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám