Hlavní obsah

Plyn zdražil na letošní maximum, hrozí dopad do cen pro domácnosti

Průnik ukrajinské armády na ruské území a boje v Kurské oblasti blízko posledního funkčního tranzitního bodu pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu poblíž města Sudža vyhnaly ceny zemního plynu na burze na letošní maximum. Na klíčovém evropském obchodním uzlu TTF se teď kontrakt na září prodává za 39 eur. Pokud se situace neuklidní, může to mít dopad i do budoucích cen pro domácnosti.

Foto: X/Nexta

Plynoměrná stanice v Sudži

Článek

„Cena plynu vzrostla meziměsíčně o téměř čtvrtinu,“ řekl Novinkám energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora se dalo očekávat, že když dojde k ohrožení ukrajinské větve plynovodu, nezůstane to bez vlivu na cenu. Ta byla delší dobu na úrovni 30 eur za megawatthodinu.

Pro spotřebitele tak není současný burzovní vývoj dobrou zprávou. Doba levného plynu, kdy bylo možné ho u dodavatelů získat za cenu pod 1100 Kč za MWh bez DPH, už podle Vrňáka skončila. Zatímco počátkem srpna se průměrná cena pohybovala kolem 1120 Kč za MWh, v současnosti už činí 1148 Kč za MWh.

Soudí, že je velmi pravděpodobné, že toto zdražování bude akcelerovat a cena už příští měsíc přesáhne 1200 Kč za MWh.

Plyn skokově zdražil. Ukrajinci v Rusku bojují u posledního funkčního místa, kudy teče do Evropy

Ekonomika

Čas na fixaci

„U některých menších dodavatelů dokonce evidujeme, že své akviziční ceny zvýšili o dvě stě korun za megawatthodinu bez daně. Průměrná domácnost, která vytápí plynem a má spotřebu deset megawatthodin plynu, si u takových dodavatelů připlatí s daní skoro 2500 korun ročně,“ shrnul Vrňák.

Jelikož současné burzovní ceny promítají dodavatelé přibližně s dvouměsíčním zpožděním, zákazník se podle něj stále může zdražení vyhnout prostřednictvím fixace současných výhodných cen, ideálně na delší období, a to na dva nebo tři roky.

Nejméně výhodné jsou nyní podle Vrňáka běžné ceníky s dobou neurčitou, kde jsou nejen vyšší ceny, ale dodavatelé mohou do nich i rostoucí ceny plynu promítnout a zákazník s tím nic neudělá.

Ve čtvrtek provozovatel ukrajinské přenosové soustavy GTS oznámil, že přeprava ruské ropy přes Ukrajinu klesla o šest procent. Gavor označil fakt, že po dvou a půl letech války plyn stále do Evropy přes Ukrajinu proudí, téměř za zázrak. „Teď je ale situace z hlediska dodávek asi nejkritičtější,“ varoval.

Pokud by došlo ke zničení plynovodu, očekává, že ceny přinejmenším krátkodobě stoupnou a promítlo by se to do cen pro odběratele. Případný výpadek by podle něj bylo možné nahradit navýšením dodávek zkapalněného LNG.

„Je ale jistá šance, že obě strany budou mít zájem transport nezničit. Pokud to bude jen krátkodobá věc a ukrajinská vojska se stáhnou bez zničení plynovodu, dá se očekávat, že by se ceny poměrně rychle vrátily na úroveň kolem třiceti eur za megawatthodinu,“ dodal.

Evropská unie se od začátku války snaží omezit dodávky ruského plynu. Česko si do roku 2027 zajistilo v plovoucím terminálu na zkapalněný zemní plyn v nizozemském Eemshavenu objem tři miliardy kubíků ročně. To při loňské spotřebě 6,8 miliardy kubíků představuje přes čtyřicet procent spotřeby.

Zbytek obchodníci nakupují od partnerů a není vyloučeno, že jde i o plyn z Ruska.

Ruského plynu v prvním pololetí proudilo do EU o čtvrtinu více než před rokem

Ekonomika

Výběr článků

Načítám