Článek
V krajských městech vyjde půllitr piva v průměru na 60 korun. V malých městech byla průměrná cena točené dvanáctky 55,70 koruny, před rokem to bylo 50,40 Kč.
„Zajímavé je, že v Ostravě byly průměrné ceny nižší než v malých městech. Jedno čepované tam vychází na 54,70 Kč,“ řekl Novinkám a Právu ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Zatímco některé restaurace zvedly ceny v souvislosti s mistrovstvím světa v hokeji, v ostravské restauraci Radegastovna na Masarykově náměstí se nic nezměnilo. „Radegast dvanáctku čepujeme za 49 korun,“ řekla jedna ze zaměstnankyň.
Pivo za 110 korun? Jednou za rok to zvládneme, říkají čeští hokejoví fanoušci
V centru Prahy stojí pivo obvykle už přes sto korun. V jiných částech metropole je ale situace příznivější. „Držíme cenu na 62 korunách, naposledy jsme zdražovali loni myslím o čtyři koruny,“ řekl Novinkám a Právu číšník v restauraci Sokolovna v Praze na Vinohradech.
„V květnu v návaznosti na počasí a otevření zahrádek očekávám, že to bude první měsíc, kdy gastro nominálně poroste v rozmezí o pět až deset procent. Mistrovství světa v hokeji je určitě jedním z faktorů, který výrazně pomůže, zejména hospodám, které trpěly nejvíce,“ řekl Novinkám a Právu restauratér Luboš Kastner, spolumajitel gastronomické skupiny Hospodska.
Výraznější zdražení piva mimo Prahu a Ostravu nečeká. Za loňským poklesem spotřeby na historické minimum 128 litrů na hlavu podle něj stojí hlavně růst cen piva. A ten mohl být pro řadu restauratérů neúnosný.
V březnu s hospodou skončil
Potvrzuje to například Jiří Březina, který několik let provozoval restauraci U Břízků v karlovarské městské části Rybáře. „V březnu jsem skončil, a to hlavně z finančních důvodů,“ uvedl pro Novinky a Právo.
„Ceny piva rostly pořád nahoru a stejně tak to bylo s energiemi,“ vysvětloval. „Měl jsem toho za ty roky dost. Hostů bylo stále méně, táhlo se to už od covidu. Lidé se naučili pít doma, protože lahvové pivo je pro ně levnější,“ poznamenal.
A jak vidí budoucnost tohoto odvětví? „Zůstane jen pár hospod a samozřejmě fastfoody. Když tady kolem jednoho jezdím, tak tam mají pořád plno,“ uvedl.
Hospody skomírají, kavárnám se daří
Také podle Kastnera nastává konec romantické vesnické hospodské kultury a setkávání se v hospodě na návsi. „Častější bude pípa a sud na zahradě, v hasičárně nebo na fotbalovém hřišti,“ odhadl.
„Hospody musí mít klienty. Ceny šly nahoru, obce se vylidňují, nemáme tu hospody Na Mýtince,“ řekla Novinkám výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková s narážkou na cimrmanovskou hru.
Upozornila, že některé z nejmenších obcí se snaží podporovat místní hospodu třeba sníženým nájemným nebo tím, že ji mají ve svých budovách, aby mohla otevřít alespoň v pátek a sobotu.
Končí ale i některé tradiční pivnice v Praze. Například místo hospody U Bergnerů na pražských Vinohradech teď funguje asijská restaurace Rice.