Hlavní obsah

Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají

Průměrná cena čepované dvanáctky byla v dubnu v tuzemských restauracích 58,90 koruny, tedy o 5,60 Kč víc než před rokem. Vyplývá z dat provozovatele pokladních systémů Dotykačka. V Praze průměrná cena prolomila 70 korun. Celková spotřeba piva byla loni v Česku rekordně slabá, letos mohou pomoci sportovní události. Venkovské hospody ale mnohde ani mistrovství v hokeji či fotbale nezachrání.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V krajských městech vyjde půllitr piva v průměru na 60 korun. V malých městech byla průměrná cena točené dvanáctky 55,70 koruny, před rokem to bylo 50,40 Kč.

„Zajímavé je, že v Ostravě byly průměrné ceny nižší než v malých městech. Jedno čepované tam vychází na 54,70 Kč,“ řekl Novinkám a Právu ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Zatímco některé restaurace zvedly ceny v souvislosti s mistrovstvím světa v hokeji, v ostravské restauraci Radegastovna na Masarykově náměstí se nic nezměnilo. „Radegast dvanáctku čepujeme za 49 korun,“ řekla jedna ze zaměstnankyň.

V centru Prahy stojí pivo obvykle už přes sto korun. V jiných částech metropole je ale situace příznivější. „Držíme cenu na 62 korunách, naposledy jsme zdražovali loni myslím o čtyři koruny,“ řekl Novinkám a Právu číšník v restauraci Sokolovna v Praze na Vinohradech.

„V květnu v návaznosti na počasí a otevření zahrádek očekávám, že to bude první měsíc, kdy gastro nominálně poroste v rozmezí o pět až deset procent. Mistrovství světa v hokeji je určitě jedním z faktorů, který výrazně pomůže, zejména hospodám, které trpěly nejvíce,“ řekl Novinkám a Právu restauratér Luboš Kastner, spolumajitel gastronomické skupiny Hospodska.

Výraznější zdražení piva mimo Prahu a Ostravu nečeká. Za loňským poklesem spotřeby na historické minimum 128 litrů na hlavu podle něj stojí hlavně růst cen piva. A ten mohl být pro řadu restauratérů neúnosný.

V březnu s hospodou skončil

Potvrzuje to například Jiří Březina, který několik let provozoval restauraci U Břízků v karlovarské městské části Rybáře. „V březnu jsem skončil, a to hlavně z finančních důvodů,“ uvedl pro Novinky a Právo.

„Ceny piva rostly pořád nahoru a stejně tak to bylo s energiemi,“ vysvětloval. „Měl jsem toho za ty roky dost. Hostů bylo stále méně, táhlo se to už od covidu. Lidé se naučili pít doma, protože lahvové pivo je pro ně levnější,“ poznamenal.

A jak vidí budoucnost tohoto odvětví? „Zůstane jen pár hospod a samozřejmě fastfoody. Když tady kolem jednoho jezdím, tak tam mají pořád plno,“ uvedl.

Také podle Kastnera nastává konec romantické vesnické hospodské kultury a setkávání se v hospodě na návsi. „Častější bude pípa a sud na zahradě, v hasičárně nebo na fotbalovém hřišti,“ odhadl.

„Hospody musí mít klienty. Ceny šly nahoru, obce se vylidňují, nemáme tu hospody Na Mýtince,“ řekla Novinkám výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková s narážkou na cimrmanovskou hru.

Upozornila, že některé z nejmenších obcí se snaží podporovat místní hospodu třeba sníženým nájemným nebo tím, že ji mají ve svých budovách, aby mohla otevřít alespoň v pátek a sobotu.

Končí ale i některé tradiční pivnice v Praze. Například místo hospody U Bergnerů na pražských Vinohradech teď funguje asijská restaurace Rice.

Související témata:

Výběr článků

Načítám