Hlavní obsah

Piráti otočili, od omezení předčasných důchodů ustoupili

Lidé, kteří si v posledních dvou letech nechali přiznat výhodnější předčasné penze, si mohou oddychnout. Plán Pirátů na omezení budoucího růstu těchto důchodů totiž zjevně nemá šanci projít Sněmovnou a strana od návrhu ustoupila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Debatu o možném zpomalení valorizací u předčasných důchodů rozpoutal na začátku srpna šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Článek

O předčasný důchod si kvůli výhodnějším podmínkám z důvodu mimořádně vysoké inflace v minulých dvou letech zažádalo téměř 180 tisíc lidí. Piráti tvrdí, že tito lidé získali nefér výhodu proti těm, kdo odešli do důchodu teď, a chtěli jim proto valorizace penzí na několik let zpomalit.

Většina odborníků to ale kritizuje a záměr by navíc neměl šanci získat podporu u dalších stran.

Úpravu navrhl před několik dny předseda poslaneckého klubu pirátů Jakub Michálek. „Člověk, který pracoval déle, dostává nižší důchod až o dva tisíce korun, ačkoliv do systému odvedl více peněz,“ odůvodnil to České televizi.

Třetina obyvatel ČR budou senioři. Ministerstvo shrnulo důvody změn v důchodech

Ekonomika

Proto ti, kdo dnes dostávají více, by podle něj měli mít po několik let o něco pomalejší valorizaci. „A naopak ti, kdo dneska dostávají méně a měli by dostávat více, aby měli rychlejší valorizaci,“ poznamenal Michálek.

Rýsovala se možnost, že by to podpořili zástupci ODS a TOP 09, ale nakonec z toho sešlo.„Bohužel náš apel nebyl vyslyšen,“ potvrdila Novinkám pirátská náměstkyně ministra práce Zuzana Freitas Lopesová.

Představuje to debatu o něčem, co není na stole
Zuzana Freitas Lopesová, Piráti

Dodala, že možnostmi řešení problému se podrobně zabývalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Případné další návrhy je třeba opět konzultovat nejprve s právníky, ekonomy a úředníky ministerstva. Do té doby to představuje debatu o něčem, co není na stole,“ dodala náměstkyně.

Ministerstvo úpravu odmítlo

Ani ministerstvo s úpravami nepočítá. „Všechny důchody přiznané před rokem 2023 byly přiznány na základě platné právní úpravy a žadatelé o předčasný důchod v roce 2022 nebo i v letech předchozích postupovali v souladu s touto právní úpravou,“ shrnul úřad.

Podle něj nelze ex post narušit legitimní očekávání u žádné skupiny příjemců důchodů přiznaných před rokem 2023, že jejich důchody budou standardně valorizovány.

Měnit zpětně podmínky si nedokážou představit ani hnutí STAN či opoziční ANO. „Takový návrh bychom nepodpořili. Podle takto nastavených pravidel by byli trestáni ti, kdo šli v posledních letech do důchodu na základě platné legislativy,“ řekl Novinkám poslanec STAN Viktor Vojtko.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

„Návrh na tuto změnu zákona Piráti předložili na koaličním jednání již před časem, ale nebyla dohoda na tom, že bychom někomu chtěli snižovat valorizace,“ dodal lidovec Michael Kohajda.

I podle předsedkyně Rady seniorů ČR Lenky Desatové je naprosto nepřijatelné, aby se zpětně měnila pravidla hry. „Navíc v roce 2022 o výhodnosti předčasného důchodu mluvili do médií sami zástupci ministerstva práce a v podstatě dávali návod,“ upozornila.

Pirátský nápad považuje za nešťastný i expert na důchody Martin Kohoutek. „Ano, je nespravedlivé, když dva lidé odvedli na sociálním pojištění podobně a mají důchod rozdílný. Takové situace ale vznikají dnes a denně,“ řekl.

Připomněl, že například na přelomu let 2020 a 2021 byla podobná situace jako na přelomu let 2022 a 2023, kdy přiznání důchodu, třeba i bez výplaty, bylo výhodnější v roce 2020, respektive 2022.

Oslovení ústavní právníci neměli jednoznačný názor na to, zda by případný pirátský návrh mohl obstát před Ústavním soudem, kde by skoro určitě nakonec skončil.

Ženy tráví v penzi o devět let více než muži. Reforma rozdíl zkrátí

Ekonomika

Výběr článků

Načítám