Článek
„Po porovnání výsledků můžeme konstatovat, že hodnoty jsou prakticky totožné,“ uvedl Markus Lüönd z Labor Veritas. Testy z roku 1897 jsou nejstarším dochovaným rozborem Pilsner Urquellu, který mají v Prazdroji k dispozici.
V tomto roce byl plzeňský pivovar druhým největším výrobcem piva v Rakousku-Uhersku, vyvážel ho do mnoha zemí Evropy i USA. Loni ho firma vyvezla 685 000 hektolitrů do 55 zemí, meziročně o tři procenta více.
Unikátnost chutě piva Pilsner Urquell je daná údajně nejkvalitnějšími českými surovinami, které se podle sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky po 170 let nezměnily.
„Voda z plzeňských studní je hodně měkká, vlastní slad je z nejlepších českých a moravských ječmenů. Chmel, žatecký poloraný červeňák, obsahuje výrazné aromatické složky,“ vysvětlil.
Kvalitu surovin i parametry piva prověřuje laboratoř pivovaru, výzkumný ústav a Vysoká škola chemicko-technologická.