Hlavní obsah

Pes stojí desítky tisíc korun ročně, nejvíc zdražilo krmivo

Po Česku pobíhá minimálně tři a půl milionu psů. Míra inflace i rostoucí platy se ale promítly i do finanční náročnosti péče o psy a do cen štěňat. Průměrné roční náklady za péči se pohybují v desítkách tisíc korun. Vyplatí se přitom připlatit si za původ psa. Až čtvrtinu si jich Češi berou z útulků.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Majitelé vydají v průměru 17 až 55 tisíc korun na péči o své čtyřnohé miláčky - v závislosti na velikosti, plemeni a zdraví psa.

„Náklady zahrnují pravidelné veterinární kontroly, krmivo, výcvik, příslušenství, chovatelské potřeby a poplatky za pojištění,“ řekla Novinkám zakladatelka Online psí školy Klára Groulíková.

Obzvláště výrazně přitom podle ní rostou ceny krmiva. „Za poslední čtyři roky zdražilo až o čtvrtinu. Náklady se odvíjejí především od hmotnosti psa a plemene. Ročně se pohybují od pěti do osmnácti tisíc korun,“ dodala.

Malá čivava se devět let potulovala po Las Vegas, nyní už je zpátky doma

Koktejl

Nezbytnou součástí péče jsou i pravidelné prohlídky u veterináře. „V rámci prevence se nejčastěji bavíme o vakcinaci, ošetření drápků a stomatologické prevenci,“ shrnul David Gallus z veterinární kliniky Abvet v Bohumíně.

Ceny klinické prohlídky se pohybují průměrně kolem 500 korun, u té kontrolní jsou většinou o pár desítek korun nižší.

Za stříhání drápků dá majitel psa 100 až 200 korun a za rentgenový snímek zhruba pětistovku, přičemž každý další je většinou levnější.

Z očkování je povinné pouze to proti vzteklině. Vakcína je většinou účinná tři roky a stojí průměrně 600 korun. Doporučená očkování proti infekčním nemocem jsou zhruba o stovku levnější.

Základem je i povinné označení psů mikročipem, který i s aplikací stojí průměrně 700 korun.

„Za pravidelné veterinární kontroly a očkování dá majitel psa přibližně tři až sedm a půl tisíce korun ročně, “podotkl Groulíková.

Ceny veterinářů se ale zásadně liší podle krajů. Zatímco v Brně jsou nejnižší ceny za odstranění zubního kamene ultrazvukem pro malé psy okolo pětistovky, v Praze začínají zhruba na čtyřnásobku.

Důchodce z Tišnovska měl čivavu uvázanou ve sprše, krmil ji čokoládou a napájel vodkou

Krimi

S původem bývají zdravější

Poptávka je především po sportovních a rodinných psech či nenáročných malých plemenech. Pořizovací cena štěňat s průkazem původu začíná u běžnějších plemen zhruba na 15 tisících korun.

„Na prvních místech stojí německý ovčák, jezevčík, čivava, stafordšírský bulteriér, labradorský retrívr, australský ovčák, border kolie, zlatý retrívr , jorkšírský teriér a německý špic,“ uvedla mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.

Zatímco okolo roku 1978 byla v rámci loveckých plemen stanovena maximální cena za štěně ve výši 300 Kčs, dnes stojí v tuzemsku oblíbený jezevčík drsnosrstý s papíry okolo 15 000 korun.

„Cena štěňat border kolie bez prokázání původu se běžně pohybuje od osmi do patnácti tisíc korun, štěňata s prokázaným původem stojí od dvaceti do pětatřiceti tisíc korun. Závisí to především na zdraví a kvalitě rodokmenu,“ sdělili Novinkám Hana a Ivo Novákovi z chovatelské stanice Czech Efebie.

Rozdíl v pořizovacích cenách štěňat bez prokázaného původu a s ním činí často i více než padesát procent. Odborníci se ale jednoznačně shodují na tom, že se vyplatí připlatit si, a to paradoxně i z finančního hlediska.

Vyhrožoval pejskaři, že ho i se psem zastřelí. Už je obviněný

Krimi

„U štěňat s původem je daleko větší pravděpodobnost, že budou zdravá a nebudou mít charakterové vady, které se mohou projevit později. Pokud pes nemá papíry, byl často vyřazen z chovu právě kvůli nějakému zdravotnímu problému. Později pak člověk může utratit desítky i stovky tisíc za veterináře,“ potvrdil specialista Pavel Bradáč.

V každém případě u štěňat doporučuje návštěvu cvičiště. „Už od mala se pes musí přiměřeně socializovat, chce to dobrý start. Na cvičák chodí pouze pět až deset procent psů, ale ideálně by tam měli jít všichni, pro většinu lidí je to i kvalitně strávený čas,“ dodal Bradáč.

Základní skupinové výcvikové kurzy stojí kolem 1200 až 5000 korun.

Kynologové i veterináři se shodují na tom, že je vhodné psa i pojistit. Základní pojistné se pohybuje zhruba od 190 do 550 korun za měsíc a často zahrnuje i pojištění odpovědnosti za škody.

Až čtvrtina psů je z útulku

Častou možností, jak získat psa, je vybrat si ho v některém z útulků. „Až čtvrtina jich z útulku pochází. Adopce zahrnuje administrativní poplatek, který se většinou pohybuje mezi pěti sty až dvěma tisíci korunami. To pokrývá základní veterinární péči a očkování,“ řekla Groulíková.

Adopční poplatky se ale mohou vyšplhat i na 5000 korun, pokud byl pes třeba přivezen do Česka ze zahraničí nebo už byl vykastrován.

„Adoptovat psa z útulku má několik výhod. Už se totiž ví o jeho charakteru a zdravotním stavu. Pokud je to kvalitní útulek, tak by budoucímu majiteli měl i poradit, jaký pes se k němu hodí,“ shrnul Bradáč.

Zoo v Děčíně zorganizovala choulostivou prohlídku jen pro dospělé, byl o ni velký zájem

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám