Hlavní obsah

Penzijní spoření ztratilo smysl pro tisíce důchodců

Zhruba tři čtvrtě milionu lidí už za červenec nedostaly od státu příspěvek na důchodové spoření. Týká se to všech, kterým byl přiznán starobní důchod. V reakci na nové podmínky, které začaly platit minulý měsíc, se rozhodly spoření ukončit tisíce důchodců. Novinkám to potvrdili zástupci penzijních společností.

Foto: archiv Právo

Spoření obecně může seniorům zajistit vyšší životní úroveň. Budou mít například více peněz na své zájmy.

Článek

Pracující důchodci mohou stále využít daňovou úlevu, případně příspěvek od zaměstnavatele. Obecně se ale penzijní spoření kvůli relativně dlouhodobě nízkému zhodnocení většiny fondů a vysokým poplatkům bez státního příspěvku nevyplatí.

Například u České spořitelny počet ukončených penzijních smluv formou jednorázového vyrovnání u klientů starších 60 let narostl meziročně o šest procent.

Vedle přirozeného úbytku klientů ve vyšším věku určitě hraje roli i ztráta státního příspěvku
Šárka Nevoralová, mluvčí KB

V případě transformovaného fondu Komerční banky se meziročně odchodovost klientů v důchodovém věku zvedla o jednotky procent. „U doplňkového penzijního spoření je odchodovost vyšší. Vedle přirozeného úbytku klientů ve vyšším věku určitě hraje při rozhodování klientů roli i ztráta státního příspěvku,“ uvedla mluvčí KB Šárka Nevoralová.

Kdo chce vyšší příspěvek u důchodového spoření od července, měl by si pospíšit

Finance

Úprk penzistů nicméně není tak velký, jak samotné penzijní společnosti očekávaly. „K odchodu sice došlo, ale zdaleka ne v takové míře. Naopak tito lidé reagují na pobídky penzijních společností a snaží se své prostředky dále zhodnocovat,“ tvrdí Nevoralová.

Některé penzijní společnosti lákají důchodce na to, že pokud smlouvu o důchodovém spoření nevypoví, získají za to od nich určitou časově ohraničenou kompenzaci. Většinou však jde o individuální nabídky, které jsou navíc podmíněné výší úložek či využíváním jiných služeb dotyčné finanční společnosti. Například Uniqa jako jednu z podmínek má, že už u ní klient naspořil nejméně 300 tisíc korun.

Těm důchodcům, kteří nemají ještě nárok na jednorázové vyrovnání, finanční experti doporučují, ať penzijní spoření rozhodně neukončují. Mohli by totiž přijít o připsané příspěvky od státu, případně i o vlastní úložky.

Kdo spoří méně než 500 korun, nedostane nic. Podpora penzijního spoření se mění

Finance

To, že lidem s přiznaným starobním důchodem už nejsou od července vypláceny státní příspěvky, vláda obhajuje tím, že jejich účelem je motivovat lidi k tvorbě úspor na důchodový věk, což s přiznáním důchodu přestává dávat smysl.

Klientů postupně ubývá

Na důchod si se státním příspěvkem ve fondech spoří už jen necelých 4,2 milionu lidí, když jejich počet v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 50 tisíc. Údaje za druhý kvartál ještě nejsou k dispozici.

Problém mají vedle důchodců i ti, kdo si mohou dovolit odkládat na stáří jen málo. Dosud byl totiž vyplácen příspěvek už od úložky 300 Kč měsíčně, přičemž při této částce činila měsíční podpora 90 Kč. Nově ale stát podporuje spoření až od úložky 500 korun měsíčně, v tomto konkrétním případě stokorunou.

Na reformu penzí nejvíc doplatí matky, sebere jim statisíce korun

Ekonomika

Třeba u Generali penzijní společnosti si tak vklad od ledna do července navýšilo už 100 tisíc lidí, meziročně dvakrát více. „Klienti nejčastěji navyšují na 500 Kč, což je téměř 40 procent všech případů. Se změnou doporučujeme neotálet, klienti spořící doposud méně než 500 Kč si tak zachovají nárok na státní příspěvek,“ uvedl její mluvčí Petr Brousil. Ostatní mohou získat měsíční státní příspěvek až do výše 1700 Kč vkladu, do konce června to bylo pouze do výše 1000 Kč.

Jak se změnila podpora penzijního spoření

Lidem, kteří si měsíčně spoří 1700 Kč a více, stát nově přispívá 340 Kč.

Dřívější maximální podpora 230 Kč byla při měsíční úložce aspoň 1000 Kč, což odpovídalo 23 procent výše vkladu.

Nejmenší státní příspěvek 90 Kč měsíčně byl do června za minimální vklad 300 korun. Nově se vyplácí podpora až za vklad 500 Kč, a to 100 Kč.

Státní příspěvek pak lineárně roste a činí 20 procent výše měsíčního vkladu až do úložky 1700 Kč. Potom už neroste.

Úpravy se týkají všech smluv, tedy i těch stávajících. Stát už také nepřispívá důchodcům.

S ohledem na zavedení Dlouhodobého investičního produktu vláda upravila daňovou podporu. Celkový limit na všechny daňově podporované produkty spoření na stáří činí 48 000 Kč ročně.

Daňové zvýhodnění je ve třetím pilíři dál možné čerpat na úložky přesahující částku spojenou s výplatou státního příspěvku.

Dosud se s úlevou pojily úložky nad 1000 Kč měsíčně, nově je to 1700 Kč.

„Více než 56 tisíc klientů KB Penzijní společnosti si od začátku roku zvýšilo dodatkem svůj měsíční příspěvek. V červnu, tedy v posledním měsíci před změnou výše státního příspěvku, si navýšilo svůj příspěvek téměř 17 tisíc klientů,“ informovala pak mluvčí KB Šárka Nevoralová.

Lidé si spoří víc, tvrdí penzijní asociace

Asociace penzijních společností zatím dopad změn ve třetím důchodovém pilíři vyhodnocuje.

„Už nyní ale můžeme říci, že zatraktivnění penzijka navýšením státních příspěvků znamenalo velký nárůst měsíčních úložek účastníků,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí asociace Jan Sedláček.

Výběr článků

Načítám