Hlavní obsah

Penam loni ztrojnásobil zisk na 429 milionů

Pekárenská společnost Penam vykázala v loňském roce zisk 429,1 milionu korun, což byl téměř trojnásobek zisku dosaženého v roce 2022. Vzrostly i tržby podniku, a to o 80 milionů na 6,34 miliardy korun. Vychází to z výroční zprávy firmy spadající do koncernu Agrofert, který patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zisk byl nejvyšší za mnoho let. Firma se tak dostala na úroveň rentability tržeb, na kterou v minulosti dosud nedosáhla, uvedla ve zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Spodní hranice rentability tržeb na úrovni srovnatelných evropských společností je podle benchmarku Amadeus 5,86 procenta, přičemž Penam se loni dostal na 6,8 procenta. V příštích letech společnost cílí na vylepšení tohoto čísla, aby lépe obstála v konkurenci.

Podniku bránil v dosažení lepšího výsledku pokles prodejních cen, které byly v prosinci meziročně nižší téměř o dvě procenta. Zároveň vzrostly některé náklady včetně mezd, jež meziročně stouply o 8,5 procenta.

Vodňanské drůbeži loni klesl zisk o více než 58 procent

Ekonomika

Díky investicím se ale Penamu podařilo zefektivnit využívání energie při výrobě pečiva. V porovnání s lety 2021 a 2022 dosáhl energetické úspory přes 11 procent.

Firma rovněž uvedla, že úspěšně pokračovala v restrukturalizaci podniku, kterou odstartovala akvizice konkurenta United Bakeries v roce 2019.

Společnost Penam vznikla v roce 1992, pod koncern Agrofert přešla v roce 2004. Agrofert vlastnil do února 2017 bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů ho ale přesunul do svěřenských fondů.

Křetínský je nejbohatší Čech, Babiš si výrazně pohoršil

Ekonomika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám