Hlavní obsah

Pekarová proti Fialovi. Z daně na víno je koaliční telenovela

Už jednou neprošla do konsolidačního balíčku. Potom přišel zdánlivý obrat u lidovců, kteří ji dosud bránili. Jenže ti pak zase vzali zpátečku a podpořil je i premiér. Řeč je o spotřební dani na nešumivé víno, jediný alkohol v Česku osvobozený od zdanění. Ačkoliv Petr Fiala (ODS), předseda vlády, která si zakládá na tom, že přes nesouhlas některé ze stran nic neschválí, daň nepodporuje, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na jejím zavedení trvá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je její strana připravena podat návrh na zavedení spotřební daně samostatně poslaneckým návrhem.

Článek

Předsedkyně Sněmovny se dokonce sama chystá podat poslanecký návrh na zavedení daně, pokud se k tomu neuchýlí celá koalice. „Nevidíme jediný relevantní důvod, proč jeden druh alkoholu od daně osvobozujeme. Alkohol škodí, ať má jakoukoli podobu,“ řekla Novinkám Pekarová Adamová.

Připomněla, že vládní pětikoalice o tom vede debatu rok a půl, přičemž neoblomní jsou zejména lidovci. „Proto jsme na posledních jednáních ostatní strany informovali, že jsme připraveni návrh předložit samostatně,“ dodala předsedkyně TOP 09.

Její strana zároveň o dani diskutuje se zástupci vinařů. „Ti sami přiznávají, že je řada dalších věcí, v nichž je potřeba udělat pořádek – tisíce producentů vína se totiž vyhýbají placení jakýchkoli daní, i těch, které se na ně vztahují už nyní,“ dodala.

Fiala: Daň na tiché víno? Nechci už moc zasahovat do daňového systému

Ekonomika

Výborný krčí rameny

K možné změně se ale staví skepticky premiér Fiala. Původně prohlašoval, že se věc uzavře do začátku prázdnin. Nyní však nadále podle něj jednání o dani na nešumivé víno v rámci koalice trvají.

Novinkám ale zároveň jasně naznačil, jaké očekává vyústění. „Debata úplně u konce není, nicméně já už nemám moc v úmyslu zasahovat do daňového systému,“ sdělil.

Osobně prý patří k lidem, kteří jsou k zavedení daně opatrnější. „Nemyslím si, že bychom měli dělat rychlé kroky na úkor kvality a jistoty toho, jaký dopad to bude mít na české producenty vína,“ řekl.

Zhruba dvě třetiny vína se ovšem do Česka vozí z ciziny, takže také zahraniční prodejci platí nulovou daň.

Lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný se s názorem Fialy ztotožňuje. „Vidím to stejně,“ podotkl k výroku o nezasahování do daňového systému.

Vinaři: Spor o daň z nás udělal vyvrhele, nechybí urážky a útoky

Domácí

Snaha TOP 09 prosadit daň prostřednictvím poslaneckého návrhu podle něho změnu nepřinese. „Trochu nad tím krčím rameny, protože zhruba vidíme, jaké je rozložení sil ve Sněmovně a její postoj k této věci,“ řekl. Proti dani se vymezují poslanci opozičních ANO a SPD.

„Pro mě je to trochu nepochopitelná snaha jednoho koaličního partnera zviditelnit se na jednom tématu,“ dodal Výborný.

Se svazem vinařů chce Výborný hledat cesty, jak změnit „některé nešvary, které v sektoru dlouhodobě jsou“. „Což se ale netýká spotřební daně,“ uzavřel ministr.

Naopak vládní STAN je pro zavedení daně. Za peníze, které by se z daní vybraly, by se podle místopředsedy hnutí Lukáše Vlčka dalo postavit šest velkých škol, navíc se bez ní podporuje ze 70 procent import. „Zaveďme sníženu sazbu pro domácí producenty, jak to umožňuje evropské právo, například na úrovni 1000 hektolitrů, bavme se o podpoře vinařského fondu,“ dodal Vlček.

Je to věc kultury, hodnotí politolog

Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka jsou rozpory v názorech do značné míry pochopitelné.

„Řada politiků této vládní koalice, hlavně lidoveckých, ale nejen jich, je z Jižní Moravy a do určité míry chápou vinařství jako součást kultury a mají tendenci držet stávající zvýhodnění,“ řekl.

To třeba u politiků ze západní části země není.

„Lidovci jsou navíc hodně spojeni s venkovem, a to se do značné míry protíná i s tímto faktorem,“ dodal. KDU-ČSL má na moravském venkově dlouhodobě silnou voličskou základnu.

Zdanit takzvané tiché víno navrhla vládě její Národní ekonomická rada. Podle ní by daň mohla do státního rozpočtu přinést až čtyři miliardy korun ročně. Nulovou sazbu daně zavedla v roce 1999 vláda Miloše Zemana.

Studie PAQ Research ukázala, že Češi vypijí nejvíc alkoholu v EU. Daňové příjmy státu z něj ale patří mezi podprůměrné.

KOMENTÁŘ: Všichni jsou si rovni, jen vinaři jsou si rovnější – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám