Hlavní obsah

Burzy v panice padají

Globální akciové trhy čeká v pondělí velký pád. Ten započal v Japonsku, kde na trzích vypukla panika kvůli obavám z blížící se americké recese. Hlavní akciový index Nikkei 225 v pondělí v jednu chvíli ztrácel až 13 procent. V Evropě jsou poklesy zatím jednociferné, předburzovní data ukazují na výrazné poklesy také na amerických trzích, kde došlo k rozsáhlým prodejům už minulý týden.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Pondělní obchodování nakonec Nikkei 225 zakončil se ztrátou 12,4 procenta, což byl nejprudší jednodenní pokles od roku 1987.

Index je momentálně na sedmiměsíčním minimu. Od svých maxim se už propadl zhruba o 30 procent, takže se octl v takzvaném medvědím trhu, který se vyznačuje výrazným poklesem od předchozích maxim. Konkrétně se jeho označení používá, pokud je na trhu zaznamenán pokles o nejméně 20 procent oproti poslednímu maximu na trhu.

Do červených čísel ale míří i trhy v dalších regionech. Třeba jihokorejský index Kospi smazal bezmála devět procent. V Evropě je situace o něco mírnější, hlavní index Stoxx 600 půl hodiny po otevření obchodování ztrácel tři procenta, přesto se jedná o nejnižší hodnotu za poslední půlrok.

Kolem poledne Stoxx 600 ztrátu částečně smazal a odepisoval 2,5 procenta. Německý DAX ztrácel 2,6 procenta, francouzský CAC 40 2,2 procenta. Index PX na pražské burze klesl výrazněji (-3,3 %).

Začal výprodej technologických akcií. Nvidia ztratila od června 25 procent

Ekonomika

Americký index S&P 500 v poledne v předobchodní fázi odepisoval 2,6 procenta a technologický Nasdaq 100 kolem čtyř procent, v jednu chvíli ale byl propad ještě vyšší, a to až 6,5 procenta.

Zatím to vypadá, že na Nasdaqu dojde k největšímu počátečnímu poklesu za více než čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg s tím, že pokles pohání společnosti s největší tržní kapitalizací. Například Nvidia ztrácí téměř 10 procent, Tesla 7,5 procenta, Amazon pět procent, Microsoft 4,4 procenta.

„Index strachu a volatility VIX naopak připisuje přes 50 procent a od minulého pondělí již přidal 100 procent,“ řekl Novinkám analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Strach z vývoje americké ekonomiky

Za propadem stojí zejména vyhlídky na slabou ekonomickou situaci v USA. Tamní akcie, zejména ty technologické, se po sérii hospodářských výsledků velkých společností propadaly už minulý týden, protože někteří investoři se obávají bubliny v sektoru umělé inteligence (AI).

Nervozitu pak v pátek zesílila špatná čísla z trhu práce. Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 4,3 procenta z červnových 4,1 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň od října 2021. Nejen to v očích analytiků zvýšilo šance na to, že americká ekonomika vstoupí do recese. Analytici Goldman Sachs tuto možnost zvýšili z 10 na 25 procent.

„Mírné oslabení trhu práce sice bylo cílem americké centrální banky (Fed) v boji s inflací, nyní se však zdá, že se Fedu vymkla situace z rukou. Investoři se tak obávají o nástup recese v USA, a na zářijovém zasedání Fedu dokonce predikují snížení sazeb o 50 bazických bodů, tedy dvojnásobek původních předpokladů. Takový krok by asi trhy poslal ještě níže, jelikož by víceméně potvrdil, že se Fedu vymkla situace z rukou,“ míní Lajsek.

Během víkendu paniku mezi investory vyvolal i slavný investor Warren Buffett. Jeho společnost Berkshire Hathaway totiž během druhého kvartálu ve velkém prodávala akcie, dohromady jejich prodejem získala 75,5 miliardy dolarů (1,75 bilionu Kč). Většinu z toho tvořil prodej akcií Applu – Berkshire se zbavila skoro až poloviny všech akcií výrobce iPhonů, které tvoří největší podíl v jejím portfoliu. Buffett tak nyní drží hotovost v rekordní hodnotě 277 miliard dolarů (6,4 bilionu Kč).

Předražené kecky Nike už neletí. Tržby i akcie firmy klesají

Ekonomika

„Kombinace očekávané recese v USA, obav o praskající AI bublinu a také geopolitické napětí, které roste mezi Izraelem a Íránem, tak nyní posílají globální trhy na dno,“ shrnul Lajsek.

Padá i bitcoin

Neklesají ale jen akcie, nýbrž i kryptoměny. Bitcoin jen v pondělí ztrácí kolem 10 procent, ethereum dokonce 13 procent.

„Ukazuje se, že bitcoin nepředstavuje bezpečné útočiště typu zlata, respektive že měnová politika USA je mu silnějším vodítkem. Obava z velkého vojenského střetu na Blízkém východě mezi USA a Izraelem na jedné straně a Íránem na straně druhé by měla být bezpečným útočištím (např. zlato, pozn. red.) vzpruhou,“ konstatoval hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Vyšší pravděpodobnost recese v USA, která by oslabila poptávku, posílá dolů i cenu ropy. Cena barelu severomořského brentu se v pondělí dopoledne dostala pod hranici 76 dolarů. „To jsou jedny z nejnižších úrovní od začátku roku. Jedno pozitivum tak nalézt můžeme – ceny pohonných hmot budou klesat i dále,“ dodal Lajsek.

Největší pokles akcií za 24 let. Kdysi dominantní Intel dál skomírá

Ekonomika

Výběr článků

Načítám