Hlavní obsah

Ostrava bude po železnici nedostupná zřejmě celý příští týden

Ostrava zřejmě zůstane kvůli záplavám pro vlakovou dopravu nedostupná po celý týden. Informoval o tom v neděli ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Lidé tak budou muset volit jiný způsob dopravy než po železnici. Kritická je dopravní situace i v dalších zatím nejvíce zasažených regionech, tedy na Opavsku, Jesenicku či v okolí Šumperka.

Tisková konference k omezením v dopravě v důsledku povodníVideo: ČTK

Článek

„Pravděpodobně po celý příští týden nebude možné zajistit železniční dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu. To bude znamenat, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy a do Brna bude potřeba volit jiný způsob dopravy. A zároveň bude nutné sledovat, jak bude vypadat doprava na silnicích,“ řekl ministr.

Dodal, že takto vyhrocená situace platí jen v nejvíce zasažených oblastech.

„Včera v noci se preventivně přerušil provoz směrem na Ostravu od Jistebníků. Bylo to jedno z dobrých rozhodnutí, protože už ráno tam stála voda na kolejích. Stejně tak budeme postupovat, kdyby se ukázal problém mezi Zábřehem a Olomoucí,“ uvedl Kupka.

V Ostravě evakuují obyvatele z několika městských částí, pod vodou je čistička odpadních vod

Domácí

Zaplavené zahrádky u dálnice v Ostravě-SvinověVideo: Pavel Karban, Novinky

Pokud by podle něj vystoupila Morava nebezpečně vysoko, rovněž se trať preventivně uzavře.

Připomněl, že i řada silnic první třídy je uzavřena, neprůjezdná je dálnice D1 ve směru na Polsko. I v dalších dnech se může podle Kupky přerušit provoz na silnicích první třídy s tím, jak bude povodňová vlna postupovat do dalších regionů.

Dlouho do noci uklízeli, ráno přišla ještě větší vlna. Hradec nad Moravicí to spláchlo dvakrát po sobě

Domácí

Dronové záběry okolí Zábřehu u ŠumperkaVideo: Novinky

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Dny NATO kvůli povodním nebudou

Kvůli vytížení sil při operacích v rámci povodňové pohotovosti a celkové nepřízni počasí se rozhodl spolek Jagello 2000 zrušit 24. ročník Dnů NATO v Ostravě...

Lidé už mohou čerpat mimořádnou pomoc

Lidé zasažení záplavami mohou už nyní čerpat od Úřadu práce okamžitou mimořádnou pomoc. Upozornil na to premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že postižená domácnost...

Výběr článků

Načítám