Hlavní obsah

Osobák za pětistovku i tahač za deset tisíc. Autovraky se rozprodaly do hodiny

Omšelá kapota, prasklé sklo či nakřáplý nárazník. Citroen, Peugeot, Fiat, Audi, Mercedes Benz, ale i tahač Daf nebo návěsy. Osmnáct vozů přilákalo desítky zájemců na dražbu autovraků v Liberci. Město touto cestou nabízelo vozy, které odtáhlo z ulic, kde je nechali osudu jejich majitelé. Nabídka byla pestrá a zájem velký.

V Liberci dražili autovraky odtažené z ulicVideo: Blanka Freiwilligová, Novinky

Článek

Nejnižší vyvolávací cena za jedno z aut byla 500 korun, za nejvyšší částku 25 tisíc korun mohli lidé koupit návěsy. Neprodal se pouze jediný vůz, o ostatní se mezi zájemci doslova strhla bitva. Třeba tmavý Peugeot 307 nabízený za tisícovku nakonec koupil nový majitel za 28 500 korun anebo modrý Citroen Berlingo za vyvolávací cenu deset tisíc korun vyšplhal po přihazování až na částku 52 tisíc korun. Za podobnou sumu byl prodán i tahač Daf nabízený za deset tisíc, o nějž se poprali dva zájemci. Ten úspěšnější za něj nakonec zaplatil 51 tisíc korun. Za necelou hodinu přihazování se vraky rozprodaly.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Dražbu vedl soudní exekutor Petr Polanský.

„Myslím, že aukce byla velmi úspěšná. Neprodalo se akorát jedno auto, a kde byl potenciál, jsme dostali maximum, co bylo možné,“ shrnul Petr Polanský, liberecký soudní exekutor, který dražbu řídil. Poukázal i na větší zájem než u první dražby před rokem, kdy dorazilo pár lidí.

„Tentokrát se nabízela atraktivnější vozidla. Jednak tahače, návěsy, a i vozidlo, které se nakonec nedražilo, protože ho majitelka vyplatila, přitáhlo zájemce,“ popsal Polanský.

V Liberci dražili autovraky odtažené z ulic

Těsně před dražbou se totiž o nabízené BMW 330 v černé metalíze přihlásila majitelka a po zaplacení nákladů za odtah i parkování na odstavném parkovišti si ho odvezla.

Několik aut se podařilo vydražit Jiřímu Podolínskému z Liberce, který má autoservis, a vozy jsou i jeho koníčkem.

„Autovraky kupujeme na závody a na náhradní díly. Nejvíc nás zajímají francouzské vozy, protože díly jsou celkem nedostatkové,“ uvedl Podolínský s tím, že to není první dražba, které se zúčastnil. Největší radost měl z koupě Renaultu 19. „Bude se renovovat na veterána, na dráhu. Tak do tří měsíců bude auto pojízdné,“ doplnil nový majitel autovraku.

Až tak úplně spokojený z výsledku dražby nebyl Zdeněk Růžička z Osečné, který si koupil za 70 tisíc korun jeden z návěsů.

„Představa byla o dvacet tisíc nižší. Ale nakonec mám celkem radost, ale výš už bych nešel. Návěs půjde rozřezat a bude sloužit jako podvalník pro pouťové atrakce,“ přiblížil své záměry s právě získaným vrakem. Do dražby autovraků se zapojil vůbec poprvé.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Ceny vraků vyšplhaly z pár stovek i na desítky tisíc korun.

Zástupce města byl s výsledkem dražby spokojený. „Hlavně, že auta zmizela z ulic a ceny jsou dobré, byť částka nepokryje všechny náklady, ale částečně je určitě umoří,“ dodal Jiří Šolc (ANO), náměstek primátora Liberce.

V dražbách odtažených autovraků chtějí v Liberci i nadále pokračovat. V ulicích se objevují stále další a lidé jejich výskyt aktivně ohlašují. Koupit si odtažené vozy ve veřejné aukci budou mít zájemci možnost zase zhruba za rok.

Pozor na vozy se zatajenou havárií. Naleštěné vraky bývají předražené o stovky tisíc

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám