Hlavní obsah

OKD měla loni zisk 2,9 miliardy korun

Stonava

Těžební firma OKD si loni připsala čistý zisk ve výši 2,9 miliardy korun, což je o 2,2 miliardy méně než v roce 2022. Na tržbách dosáhla společnost v roce 2023 na 12 miliard korun, zákazníkům dodala 1,9 milionu tun uhlí.

Foto: OKD

Důl ČSM ve Stonavě na Karvinsku je posledním černouhelným dolem v Česku.

Článek

„Panika vyvolaná na trhu ruskou agresí na Ukrajině už pominula, poptávka se ustálila a cenové indexy uhlí se postupně normalizovaly. Soustředili jsme se na koksovatelné uhlí, které společnosti dlouhodobě přináší největší zisk, což se ukázalo jako správné rozhodnutí,“ nastínil generální ředitel OKD Roman Sikora.

Uvedl, že dosažením kladného hospodářského výsledku naplnila firma základní předpoklad pro pokračování střednědobé strategie. Ta počítá s těžbou do konce roku 2025 s možným přesahem do první poloviny roku 2026 na vytěžení uhlí z posledních porubů a současně počítá se ziskem letos i v příštím roce.

Hlavně bezpečnost práce

„Výsledky prvního čtvrtletí letošního roku nás naplňují mírným optimismem. Rizika však přetrvávají, zejména ta hornická, spojená s geologií, která nelze vždy s jistotou předvídat ani rychle eliminovat,“ řekl Sikora s tím, že prioritou číslo jedna zůstává zajištění bezpečné práce a pracovního prostředí pro zaměstnance.

„Prakticky denně se zabýváme jednotlivými položkami nákladů, abychom vysoce nákladový provoz hlubinného dobývání udrželi na ekonomicky únosné úrovni,“ ujistil.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku, provozuje jediný důl ČSM ve Stonavě s lokalitami Sever a Jih v karvinském revíru jižní části hornoslezské uhelné pánve. Firma vlastněná státní společností Prisko zaměstnává 3300 lidí.

OKD dostalo od ministerstva souhlas pro těžbu až do ukončení činnosti

Ekonomika

Výběr článků

Načítám