Hlavní obsah

Odbory v Samsungu vyzvaly ke stávce na neurčito

Místo tří dnů stávka na dobu neurčitou. Tak zní doporučení odborů směrem k 30 tisícům zaměstnanců jihokorejské společnosti Samsung Electronics, kteří žádají lepší platové a benefitní podmínky. Národní odborový svaz Samsung Electronics Union (NSEU) vydal toto doporučení v poslední den původně třídenní generální stávky v reakci na chování vedení firmy, které neprojevilo ochotu vést dialog.

Foto: Soo-hyeon Kim, Reuters

Stávkující pracovníci Samsung Electronics v jihokorejském městě Hwasong.

Článek

Odborový svaz, který zastupuje téměř 30 tisíc z celkového počtu více než 120 tisíc zaměstnanců Samsungu v Jižní Koreji, uvedl, že jeho dosavadní stávka narušila výrobu, samotný podnik ale toto tvrzení zpochybnil.

„Společnost Samsung Electronics zajistí, aby na výrobních linkách nedocházelo k výpadkům. Společnost je i nadále odhodlána zapojit se do jednání s odbory v dobré víře,“ uvedla firma pro britský server BBC.

Odbory ale nahlíží na situaci jinak. „Společnost nemá v úmyslu zapojit se do dialogu ani po první generální stávce, proto vyhlašujeme druhou generální stávku začínající 10. července, která potrvá na dobu neurčitou,“ uvedly.

Stávky se podle NSEU dosud zúčastnilo asi 6500 pracovníků. Mluvčí Samsung Electronics odmítla číslo stávkujících sdělit.

„Podle našeho názoru nedojde k žádnému přerušení výroby,“ zhodnotil situaci v podniku analytik Jung In Yun ze společnosti Fibonacci Asset Management Global.

Samsung Electronics je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů. Jedná se o vlajkovou loď jihokorejského konglomerátu Samsung Group.

Minulý týden společnost oznámila, že za druhé letošní čtvrtletí meziročně zvýší provozní zisk až patnáctinásobně. Hlavním důvodem je vývojový rozmach v oblasti umělé inteligence (AI), díky kterému vzrostly ceny pokročilých čipů.

Na vlně AI už se veze i Samsung. Firma očekává nárůst zisku o více než 1400 procent

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám