Hlavní obsah

Obří stavební průšvih. Firma Brex po sobě nechala rozdělané stavby za stamiliony

Liberecká stavební firma Brex, která v posledních dvou letech získala veřejné zakázky za více než půl miliardy korun, skončila v insolvenci. Velký problém to znamená pro Liberecký kraj, který má s Brexem smlouvy na devět staveb.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecká stavební společnost Brex je v insolvenci, věřitelům dluží bezmála 179 milionů korun. Na konci dubna omezila práce na rekonstrukci přehrady Harcov, kde je subdodavatelem.

Článek

Už před několika týdny přerušila práce na některých zakázkách. Teď se zvěsti o problémech liberecké stavební firmy Brex ukázaly jako pravdivé. Firma sama minulý týden podala u soudu návrh na zahájení insolvenčního řízení a žádá soud o povolení reorganizace. Věřitelům dluží 176 milionů korun.

„Ke konci roku 2023 se dlužník začal dostávat do ekonomických potíží, když se mu nedařilo snižovat objem nedokončené výroby, v důsledku klimatických podmínek došlo k přerušení prací na řadě zakázek,“ uvedla firma ve svém insolvenčním návrhu adresovaném soudu.

„Z důvodu klimatických podmínek došlo navíc k výraznému poklesu tržeb dlužníka (z průměrných cca 40 milionů Kč měsíčně na cca 15 mil. Kč měsíčně). Zároveň došlo také v několika případech k situaci, kdy některé zakázky dlužníka nakonec nedosáhly očekávaného hospodářského výsledku,“ stojí také v insolvenčním návrhu.

Novinky zástupce firmy Brex kontaktovaly, zatím se odpovědi nedočkaly. Jednatel společnosti odstoupil.

Ze stavby zmizeli, od smlouvy odstoupili

Signálem toho, že má firma problémy, byl už její postup u poslední veřejné zakázky, ve které zvítězila. Pro Liberecký kraj měla opravit historickou budovu v libereckých Lidových sadech. Smlouvu s krajem ale firma nakonec ani nepodepsala a ze soutěže odstoupila.

Zhruba ve stejnou chvíli také zastavila stavbu velkého silničního projektu, rekonstrukce průtahu Rokytnicí nad Jizerou. Zakázku za 209 milionů korun, jejímiž investory jsou Liberecký kraj a město Rokytnice, firma vysoutěžila vloni a zahájila tam první práce. Odfrézovala vozovku a demontovala svítidla, po zimě se už ale stavba nerozeběhla a z místa zmizela technika i materiál.

Jen s Libereckým krajem má firma aktuálně nasmlouváno sedm silničních staveb a dvě investiční akce. „Je to pro nás významná komplikace. U zakázek, kde jsme těsně před dokončením, jako je například Centrum odborného vzdělávání v Turnově, děláme všechno pro to, aby firma Brex projekty dokončila. U zakázek, u kterých je evidentní, že je firma není schopna dokončit, hledáme možnosti, jak smlouvy ukončit, a vybereme nové dodavatele na zbývající část stavebních prací,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Stavby ovlivněné potížemi Brexu

SILNIČNÍ STAVBY (v celkové hodnotě 253 milionů 876 tisíc)

  1. Most ve Víchové nad Jizerou. Firma tu má odstranit vady a nedodělky, cena díla je 13 milionů 354 tisíc včetně DPH.
  2. Most přes Panenský potok včetně opěrné zdi v Pertolticích pod Ralskem. Další postup stavby je nejasný. Cena díla: 24 milionů 357 tisíc korun včetně DPH.
  3. Most v Záskalí na Liberecku. Most je dokončený, firma tu má odstranit vady a nedodělky. Cena díla: 18 milionů 662 tisíc korun včetně DPH.
  4. Silnice III/27018 Kněžice–Lvová. Tři mosty v hodnotě 12 milionů 732 tisíc korun dokončí jiná firma.
  5. Most U Jarmary v Jilemnici. Nezahájeno, cena díla: 8 milionů 382 tisíc korun včetně DPH.
  6. Dva mosty ve Veselé u Semil. Práce na prvním mostě nezačaly, došlo pouze k vykácení, u druhého pokračuje betonáž, další postup stavby je nejasný. Cena díla (oba mosty): 11 milionů 595 tisíc včetně DPH.
  7. Průtah Rokytnicí nad Jizerou (silnice a 4 mosty). Začaly pouze základní práce, pak stavba ukončena a obnoven provoz na silnici.

POZEMNÍ STAVBY

8. Centrum odborného vzdělávání na Střední zdravotnické škole v Turnově. Z 90 % dokončeno, Liberecký kraj věří, že Brex dokončí i zbývající práce. Cena díla: 51 milionů 469 tisíc korun včetně DPH.

9. Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA v Semilech.

Brex byl také subdodavatelem na rekonstrukci přehrady Harcov v Liberci. Opravu za 388 milionů korun financuje Povodí Labe a trvat má až do roku 2025. I na této stavbě Brex ukončil činnost. „Firma tu byla pouze subdodavatelem. Nebyla tedy naším smluvním partnerem. Ukončení její činnosti se náš smluvní partner snažil vyřešit vlastními silami i sjednáním nových subdodavatelů. A to se podařilo. Stavbu to ovlivnilo, ale jen mírně,“ řekla Novinkám mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Soud zatím podle zveřejněných dokumentů o insolvenčním návrhu firmy nerozhodl. Vyzval ale věřitele, kteří by chtěli uplatnit své pohledávky v insolvenčním řízení, aby se přihlásili.

Výběr článků

Načítám