Článek
V Ostravě se za stejné období zdražilo o 82,20 koruny, v Liberci o 80,80 Kč a v Českých Budějovicích o 77,80 koruny. I v regionech s pomalejším tempem růstu, jako je Zlín, se ceny zvýšily o více než 56 Kč.
Za poslední rok pak zdražily o necelá čtyři procenta. Byť samozřejmě jsou výjimky jako třeba České Budějovice nebo Jihlava, kde ceny mírně poklesly.
„Restaurace v posledních měsících narážejí na limity kupní síly zákazníků. V některých regionech můžeme pozorovat, že lidé nejsou ochotni si připlácet, na což podniky reagují,“ řekla Aneta Martišková ze společnosti Edenred, která srovnání na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet provedla.
Některé regiony tak překvapivě i zlevnily. „Zároveň platí, že se budou dále prohlubovat cenové rozdíly napříč jednotlivými regiony. Například mezi Prahou a Zlínem činí 49 korun, mezi Brnem a Olomoucí 32 korun,“ dodala.
Anketa
A na kolik obědové menu vyjde? V Praze strávníci za polední jídlo v hospodách dají 218,10 koruny, ve druhém Brně 205,90 a ve třetích nejdražších Českých Budějovicích 202,40 Kč.
Naopak nejlevněji je z tohoto úhlu pohledu ve Zlíně, kde oběd stojí 169,30 koruny. Hned za ním je se 173,40 Olomouc a na třetím se 175,10 korunami severočeské Ústí nad Labem.