Hlavní obsah

Obědy v restauracích ve většině měst zdražují, někde už nestačí ani dvoustovka

2:20
2:20

Poslechněte si tento článek

Ceny obědů v restauracích posledních pěti letech vyletěly prudce nahoru. Zatímco v březnu 2020, těsně před covidovými omezeními, se lidé najedli v průměru za 121,30 koruny, letos v březnu to bylo už za 194,20 Kč. Útrata za polední jídlo se tak vyšplhala nahoru o více než šedesát procent.

Článek

V Ostravě se za stejné období zdražilo o 82,20 koruny, v Liberci o 80,80 Kč a v Českých Budějovicích o 77,80 koruny. I v regionech s pomalejším tempem růstu, jako je Zlín, se ceny zvýšily o více než 56 Kč.

Za poslední rok pak zdražily o necelá čtyři procenta. Byť samozřejmě jsou výjimky jako třeba České Budějovice nebo Jihlava, kde ceny mírně poklesly.

„Restaurace v posledních měsících narážejí na limity kupní síly zákazníků. V některých regionech můžeme pozorovat, že lidé nejsou ochotni si připlácet, na což podniky reagují,“ řekla Aneta Martišková ze společnosti Edenred, která srovnání na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet provedla.

Některé regiony tak překvapivě i zlevnily. „Zároveň platí, že se budou dále prohlubovat cenové rozdíly napříč jednotlivými regiony. Například mezi Prahou a Zlínem činí 49 korun, mezi Brnem a Olomoucí 32 korun,“ dodala.

Anketa

Jak často chodíte na oběd do restaurace?
Denně
2,9 %
Párkrát do týdne
5,8 %
Několikrát za měsíc
9,3 %
Výjimečně
57,3 %
Nikdy
24,7 %
Celkem hlasovalo 2724 čtenářů.

A na kolik obědové menu vyjde? V Praze strávníci za polední jídlo v hospodách dají 218,10 koruny, ve druhém Brně 205,90 a ve třetích nejdražších Českých Budějovicích 202,40 Kč.

Naopak nejlevněji je z tohoto úhlu pohledu ve Zlíně, kde oběd stojí 169,30 koruny. Hned za ním je se 173,40 Olomouc a na třetím se 175,10 korunami severočeské Ústí nad Labem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám