Hlavní obsah

Obědy v Praze už nejsou nejdražší

Obědy v restauracích v posledních letech tak prudce zdražovaly, že na ně řada lidí přestala chodit a jídlo si do práce raději nosili z domova. Provozovatelé na úbytek strávníků už musí reagovat a ceny obědů v některých regionech letos klesají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinkou je také to, že v Praze už nejsou nejdražší. S průměrnou cenou oběda 198,20 Kč v květnu držela až pátou příčku. Předstihl ji dokonce i Ústecký kraj. Prvenství patří Středočeskému kraji s průměrnou cenou oběda 207,53 korun.

Změny v cenách obědů vyplývají z údajů o transakcích stravenkovými kartami společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

„Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat. V prvních pěti měsících letošního roku už totiž dál nerostly, celkově šly níže,“ prohlásil marketingový ředitel Pluxee Jan Michelfeit.

Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat
Jan Michelfeit, Pluxee

„Nepochybně tomu pomohlo i meziroční zlevnění potravin, které pomohlo i poklesu celkové inflace na 2,6 procenta. Zdá se tedy, že ceny obědů již dosáhly cenového stropu,“ dodal Michelfeit.

Upozornil, že přes 200 korun se ceny obědů poprvé vyšplhaly v listopadu 2022, a to v Praze. Hned v několika regionech se nad tuto hranici dostaly loni v prosinci 2023, kdy byly průměrné ceny obědů vůbec historicky nejvyšší.

Nejlevnější jsou na Vysočině

Nejdražší obědy jsou letos podle Pluxee ve Středočeském kraji.

„To je způsobeno jeho polohou blízko hlavnímu městu. Kolem Prahy se mohutně soustředí developerská výstavba a vzhledem k cenám nemovitostí se sem stěhují movitější lidé, kteří pracují v Praze za vyšší mzdy. Takže je zde pak i kupní síla,“ vysvětlil Michelfeit.

Druhý nejdražší je Jihočeský kraj, v květnu tu byla průměrná cena oběda 202,98 Kč. Na dalších místech jsou Pardubický a Ústecký kraj.

Nejlevnější obědy zůstávají na Vysočině, kde průměrná cena klesla v lednu na 169,89 Kč, když v únoru dosahovala 170,21 Kč.

Bek upravil dotaci na obědy pro děti. Příspěvek dostanou i nejchudší

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám