Hlavní obsah

Obec v Lužických horách ukazuje, jak díky sdílení elektřiny ušetří

Jednu fotovoltaiku na budově obecního úřadu už ve Svoru v Lužických horách mají, druhou právě instalují na střeše základní školy. A začít se sdílením elektřiny chtějí co nejdřív. Protože je k tomu nutná registrace u nově vznikajícího Elektroenergetického datového centra, které zahájí provoz příští týden, chystají se tak učinit hned první den.

Foto: Obec Svor

Svor v Lužických horách

Článek

„Uděláme to prvního srpna. Plánujeme sdílet elektřinu s budovou mateřské školy. Druhá fotovoltaika bude sdílet své přebytky s budovou tělocvičny a kabin,“ řekla Novinkám starostka obce Kateřina Jonáková. Pak se bude čekat na vyřízení registrace, na které má centrum měsíc.

Podobný plán rozvíjejí podle konzultanta komunitní energetiky Michala Svobody další stovky obcí. Do komunitní energetiky se chce Svor pustit, protože je jednou z cest, jak dosáhnout úspor. Na ty se obec orientuje dlouhodobě.

Lidem na faktuře za elektřinu od července přibude nový poplatek, týká se sdílení

Ekonomika

Od roku 2010 s pomocí dotací snižuje energetickou náročnost všech budov ve svém majetku. „Spočívá to především v zateplení stěn, stropů a výměně oken. Také jsme provedli výměnu vnitřního osvětlení za úsporné,“ vysvětlila Jonáková.

Nejdřív řešit úspory, pak zdroj energie

Takový postup doporučuje i Svoboda. „Prvním krokem je získat přehled o spotřebě energií. To může být obyčejná tabulka v Excelu. Je vhodné zavést energetický management, zjistit, kde energie spotřebovávám a proč, a díky tomu v devadesáti devíti procentech případů najdeme potenciál úspor,“ sdělil Novinkám. Až pak by měla následovat instalace zdrojů energie.

Ve Svoru nasadili první tepelné čerpadlo v roce 2015 v budově tělocvičny a kabin, druhé loni v budově obecního úřadu a třetí právě instalují v základní škole.

Už hotová fotovoltaika na úřadě má instalovanou kapacitu 21 kilowatt, aktuálně stavěná přidá dalších 17. To by Svoru mohlo pokrýt přes polovinu roční spotřeby obecních budov.

„Po realizaci veškerých opatření spotřebuje provoz všech osmi budov v majetku obce asi šedesát pět megawatthodin elektřiny za rok. Na jednu budovu tak připadá průměrná spotřeba osm megawatthodin, což je ekvivalent rodinného domu,“ dodala Jonáková.

Zájem o sdílení je podle Svobody u obcí velký. „Asi desetina už svůj zdroj má. Buď je to malá fotovoltaika, vodní turbína, někdo má i větrnou turbínu. U nich je zájem o sdílení velký,“ popsal.

Důvodem instalace podle něj bylo, aby obce využily elektřinu hlavně pro svou spotřebu. „Tam, kde zdroj mají, dochází téměř vždy hlavně v letních měsících k přebytku výroby. Tyto obce chtějí jednoznačně přejít na systém sdílení, aby nemusely elektřinu prodávat do sítě, ale využívat ji pro sebe,“ doplnil.

Sdílení je podle něj velkou motivací i pro další přibližně třetinu obcí, které zdroj energie ještě nemají. „Najednou dává smysl postavit zdroj větší a tam, kde je pro něj vhodný prostor. Obce dosud stavěly fotovoltaiky v místech, kde elektřinu spotřebovávají, třeba na úřady a školy. Ale mají i lepší prostory, jako hasičárny nebo kulturní domy, kde velká spotřeba není,“ dodal.

Na úsporná opatření i stavbu fotovoltaik mohou obce od státu získat dotace, jež se pohybují ve vyšších desítkách procent investice.

Začátek sdílení energií bude mít zpoždění

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám