Hlavní obsah

Obce chtějí stavět dostupné bydlení za miliardy

Drahé bydlení přimělo radnice přemýšlet o výstavbě či nákupu vlastních bytů, které by mohly lidem poskytnout za zvýhodněné nájemné. Městům a obcím by to umožnilo například snáze lákat potřebné zaměstnance. Stát se takové projekty chystá v následujících dvou letech podpořit dotacemi a úvěry za sedm miliard korun. Zájem o ně je už nyní značný.

Foto: UNIT Architekti pro MHMP, archiv PDS, Právo

Obce chystají dostupné bydlení. Ilustrační foto

Článek

„Identifikovali jsme s městy a obcemi asi 170 připravených projektů za zhruba 10 miliard korun,“ uvedl na konferenci poradenské společnosti CEEC Research ředitel Státního fondu podpory investic (SFPI) Daniel Ryšávka.

Dostupné bydlení je jedním z hlavních témat, které stavebníci i stát aktuálně řeší. Přiměly je k tomu dlouhodobě zdražující nemovitosti, jejichž nákup si nemůže dovolit už ani značná část střední třídy.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

Nedávné šetření konzultantů ze společnosti Deloitte ukázalo, že na pořízení nového bytu o průměrné velikosti 70 metrů čtverečních potřebovali Češi v loňském roce 13,3 roční mzdy, nejvíce v Evropě.

Byty pro mladé nebo učitele

Přijímat žádosti o dotace a úvěry má SFPI začít od října. Program bude určený nejen pro města, obce a kraje, ale také pro soukromé investory nebo církve a neziskové organizace. Zatímco soukromníci budou moci získat peníze jen na výstavbu nebo rekonstrukci nemovitostí, radnice mohou žádat i o prostředky na nákup budov či bytů.

„Nákup je nejrychlejší forma, jakou města a obce mohou dostat byty do obecního fondu. Mohou se domluvit s developery, kteří už mají hotové bytové domy, nebo jim dát právo realizovat výstavbu a domluvit se s nimi na pozdějším odkupu,“ prohlásil Ryšávka.

Dotace mají tvořit maximálně 25 procent z celkové podpory a žadatel si bude muset vzít minimálně stejně velký úvěr. Celkově je možné čerpat peníze maximálně na 90 procent uznaných nákladů. V praxi tak dům, který bude stát 100 milionů, může získat dotaci 25 milionů a k tomu 65 milionů na úvěr.

Byty budou kromě zmíněných potřebných profesí typu lékařů či učitelů určené také pro mladé lidi do 35 let. Získat je budou moci také ti, kteří nepatří mezi 20 procent nejvíce vydělávajících. U čtyřčlenné rodiny s dvěma malými dětmi tak bude příjmová hranice činit asi 86 tisíc korun čistého měsíčně.

Spolupráce s developery vázne

Stát by chtěl také podpořit spolupráci radnic a developerů. Ta dnes často vázne, což budování dostupného bydlení výrazně komplikuje. „Soukromým investorům se do spolupráce s municipalitami nechce,“ uvedl David Vodrážka (ODS), starosta Prahy 13.

Přikládá to například tomu, že politici nenabízejí soukromníkům jistotu, že se projekt skutečně podaří realizovat. Mimo jiné v důsledku zdlouhavých procesů, kvůli nimž není možné byty povolit a postavit během jednoho volebního období.

Že je práce s obcemi komplikovaná, potvrdil i Dušan Kunovský, šéf developerské skupiny Central Group. Podle něj ale lze najít cesty, jak budování dostupného bydlení podpořit.

Stát hledá cesty například prostřednictvím pilotních projektů sdružení zástupců měst, lokálních stavebních firem a architektů nebo dalších organizací. „Setkání zatím bylo jen pár, ale je o to velký zájem,“ dodal Ryšávka.

Na vysokoškoláky čekají drahé byty a plné koleje

Ekonomika

Výběr článků

Načítám