Hlavní obsah

Obce budou moci na část roku zakázat pronájmy přes Airbnb

Po letech marných pokusů se městům a obcím rýsuje možnost, jak zkrotit krátkodobé pronájmy přes služby typu Airbnb. Po vzoru zahraničních metropolí by mohly zavádět přísné limity. V některých obdobích by měly právo je zakázat úplně. Počítá s tím novela zákona, která po schválení vládou nyní míří do Sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Stát hodlá získat víc dat od poskytovatelů krátkodobého ubytování. Obce získají nástroje, jak je omezit.

Článek

„Sdílené ubytování často neplní své původní poslání, tedy sdílení části nemovitosti, kterou vlastník momentálně, krátkodobě nepotřebuje, ale jde už o běžné podnikání,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský.

Radnice by podle návrhu měly mít možnost určit maximální počet dní, po které může pronajímatel svůj byt nabízet turistům. Mohly by také stanovit část roku, kdy tuto možnost zcela zakážou. Podobná pravidla platí například ve Vídni, Berlíně nebo Paříži.

Valencie zakročí proti bytům pro turisty. Vymýtí je formou licencí a pokut

Ekonomika

Česká města budou moci též stanovit minimální počet metrů čtverečních na osobu. Ministerstvo tím chce předcházet situacím, kdy majitel pronajme byt nadměrnému množství hostů.

„Do osmdesátimetrového bytu jsou ubytovatelé schopni napasovat deset lidí,“ upozornila Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka městské části Praha 1.

Centrum hlavního města patří mezi lokality, které se s krátkodobými pronájmy potýkají nejvíce. Lidé si stěžují, že turisté dělají v domech nepořádek a hluk a obtěžují stálé obyvatele.

Služby budou sdílet více dat

Pro stát a obce jsou krátkodobé pronájmy problémem i kvůli jejich dosavadní složité kontrole. Firmy jako Airbnb nebo Booking s úřady dosud příliš nekomunikovaly a snahy získávat od nich data v minulosti ztroskotaly. Není tak jasné, kolik bytů ve skutečnosti k ubytování turistů slouží a kolik lidí v nich přenocovalo. To komplikuje výběr daní a poplatků.

„Stát kvůli tomu může ročně přicházet o téměř 800 milionů korun na daních. Obce a města navíc tratí asi 55 milionů za rok na poplatcích z pobytu,“ sdělil Černohorský.

Novela zákona by to měla změnit. Služby budou muset zmíněná data pravidelně hlásit skrze připravovaný digitální systém eTurista. Tím Česko naplní evropské nařízení o evidenci krátkodobého ubytování. Vztahovat se má také na klasické hoteliéry.

Velké firmy typu Airbnb budou data posílat jednou měsíčně. Pro střední a malé podniky zákon počítá se čtvrtletní frekvencí.

Jednotlivé hostitelé, kteří přes zmíněné služby inzerují své byty, se budou muset zapsat u ministerstva pro místní rozvoj. To jim začne vydávat registrační čísla, která následně musí uvádět u každého inzerátu. Airbnb či Booking budou mít povinnost kontrolovat, zda tak majitelé nemovitostí skutečně činí a také to, jestli je jejich registrace platná.

Za porušení pravidel hrozí ubytovatelům pokuta do výše sto tisíc korun. Služby, skrze něž pokoje či byty nabízejí, mohou dostat sankci až 10 milionů Kč.

Pronajímatelé: Porušuje to naše práva

Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí, která majitele bytů určených pro krátkodobé pronájmy sdružuje, návrh kritizuje. Souhlasí sice se snahou zakročit proti těm, kteří turisty ubytovávají nelegálně, například rozšíření pravomocí obcí ale odmítá.

„Domníváme se, že to narušuje právo na svobodné nakládání s majetkem,“ řekl Novinkám místopředseda Jiří Krejčí.

Asociace už dříve varovala, že podobné snahy povedou k nárůstu počtu nelegálně pronajímaných bytů, protože se část provozovatelů nebude chtít svého podnikání vzdát. Jen jej budou nabízet pokoutně.

Kontrolovat dodržování pravidel mají živnostenské a obecní úřady. Stát ale spoléhá také na jednotlivé služby. K aktivitě je má přimět hrozba zmíněné desetimilionové pokuty.

V Barceloně zakážou krátkodobé pronájmy pro turisty

Cestování

Podle Silvie Doušové, ředitelky odboru cestovního ruchu ministerstva, vyžene zákon nepoctivé pronajímatele na weby s menší návštěvností. Kvůli tomu jim přijede méně hostů a podnikání se jim nemusí vyplatit.

Starostka Radoměřská je však přesvědčená, že by stát měl jít s kontrolami ještě dál. Navrhuje, aby ministerstvo podmínilo vydání registračního čísla doložením, že dané byty jsou pro krátkodobé pronájmy zkolaudované.

Praha 1 razí názor, že pro ubytování turistů není možné využívat nemovitosti zkolaudované k bydlení. Stavební úřad městské části tak na majitele bytů tlačí, aby s krátkodobými pronájmy přestali.

Stejný princip by chtěla starostka vidět i v zákoně. „Není přece možné, aby si někdo vyžádal registrační číslo bez řádné kolaudace,“ uvedla Radoměřská.

Ministerstvo s takovou podmínkou nepočítá. Dodává ale, že díky registracím budou stavební úřady moci byty lépe kontrolovat.

Pronajímatelé navíc upozorňují, že není jasné, jestli na takovou aktivitu má Praha 1 právo. Rozhodnout má podle nich soud, na který se jeden ze členů asociace pronajímatelů obrátil.

Airbnb stoupl zisk, překonal Booking

Ekonomika

Výběr článků

Načítám