Hlavní obsah

Občanku v mobilu přijímají už i úřady práce nebo soudy

Úřady práce, finanční úřady, kraje, obce s rozšířenou působností, soudy i policejní úřadovny od pondělí také přijímají eDoklady, tedy občanský průkaz v podobě mobilní aplikace. Aplikaci si od začátku roku stáhlo téměř půl milionu lidí.

Foto: Novinky

Představení občanky v mobilu - eDoklady

Článek

K ověřovatelům přibývají také soukromé subjekty, jako první banka se přidala Air Bank. Aplikaci spustila v lednu letošního roku Digitální a informační agentura (DIA). Mnoho obcí a krajů se už dobrovolně zapojilo v předstihu. Také policisté v terénu přijímají eDoklady od dubna.

Výhodou digitální občanky je například to, že umožňuje automaticky kopírovat zvolené údaje pro potřeby úřadů.

Aplikace k Portálu občana připomene i výměnu dokladů

Domácí

Ověření probíhá také pomocí chytrého telefonu. Zmíněné úřady tvrdí, že jsou připravené. Výjimečně už dříve docházelo k situacím, kdy ověření například na recepci některého z ministerstev či ve Sněmovně trvalo déle nebo se nedařilo. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) v televizi Nova řekl, že těžko může ze své pozice garantovat, že každý úředník eDoklady načte.

„Na Středočeském kraji přijímáme eDoklady už několik týdnů, a to nejen v podatelně, ale i u všech více než 240 ověřovatelů, od matriky až po kontrolory krajské hygienické stanice,“ uvedl například Tomáš Zmuda, předseda Komise pro ICT a digitalizaci Středočeského kraje. Podobně to funguje také v Karlovarském kraji. Pro lidi to znamená hlavně pohodlí, že nemusí chodit s celou peněženkou, ale stačí jen vytáhnout telefon.

Občané si mohou stáhnout aplikaci eDoklady z App Store nebo Google Play. Pro jejich používání potřebují pouze chytrý telefon a identitu občana.

Plastová verze občanského průkazu zůstává nadále platná a občané se jí budou moci prokazovat jako dosud. Je třeba na to myslet hlavně před cestou na dovolenou do zahraničí, pro kterou eDoklady zatím využít nejde.

Až od ledna 2025 se mezi ověřovatele přidají další instituce, jako jsou zbývající obce, okrskové volební komise, školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáři, Česká pošta a zastupitelské úřady.

Rychlejší digitalizace? Brzdí ji nemotivovaní úředníci, říká ředitel DIA

PoliTalk
Související témata:

Výběr článků

Načítám