Hlavní obsah

Obavy z deflace v Číně polevily

Peking

Roční míra inflace v Číně v červenci zrychlila na půl procenta z červnového tempa 0,2 procenta. Růst cen překonal očekávání analytiků a zmírnil obavy z nebezpečného fenoménu klesajících cen, tedy deflace, napsal deník Financial Times (FT).

Foto: Reuters

Zdražilo například vepřové. Na snímku prodejce na tržišti v Pekingu

Článek

Nárůst je podle analytiků až překvapivě výrazný, přispěla k němu hlavně nepřízeň počasí, která narušila práce v některých odvětvích, jako je distribuce potravin. Na pultech výrazněji, až o pětinu, zdražilo například vepřové maso, důležitá položka spotřebního koše Číňanů, upozornily FT. Ceny výrobců ale dál klesají.

Ekonomové podle agentury Reuters očekávali, že míra inflace zrychlí pouze na 0,3 procenta. Meziměsíčně ceny vzrostly také o půl procenta.

Na výrobní úrovni ale v Číně přetrvává deflace, to znamená, že ceny se snižují. V meziročním srovnání jejich pokles v červenci dosáhl 0,8 procenta, což je stejné tempo jako v červnu.

Proti čínskému tržišti Temu se vzbouřili obchodníci. Vadí jim přísné pokuty

Ekonomika

Podle ekonoma Tomáše Volfa ze společnosti Citfin ale Čína pořád balancuje nad propastí deflace a její hrozba je reálná.

„Průmyslové ceny dál padají a letošní červenec je už 22. měsícem v řadě. Dokud se nevzpamatuje průmyslová inflace, pak není vyhráno,“ upozornil Volf.

Vláda v Pekingu se v poslední době zaměřuje hlavně na podporu spotřebitelského sektoru, slabá domácí poptávka totiž brání silnějšímu hospodářskému růstu. Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě.

Deflace je podle ekonomů nebezpečný fenomén, který bývá spojován s finančními a hospodářskými krizemi. Při poklesu cen klesají tržby firem, což podvazuje investice, vede ke snižování mezd a propouštění. Ze šťastných nakupujících se tak stanou smutní nezaměstnaní a spirála poklesu se točí dál.

Inflace v eurozóně v červenci nečekaně zrychlila na 2,6 procenta

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám