Hlavní obsah

O pojistce na dům rozhoduje povodňová mapa. Část lidí pojišťovny odmítnou

Současné povodně způsobují jednotlivým domácnostem milionové škody. Stejně jako tornádo, které před třemi lety poničilo domy na jihu Moravy, je proto mohou přimět do budoucna nemovitost pojistit. Tím lze alespoň částečně následky katastrofy zmírnit. Ne všem zájemcům ale pojišťovny vyhoví.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod po povodni ve městě Jeseník a jeho okolí, které zalila řeka Bělá.

Článek

„Pojišťovny při posuzování žádostí dlouhodobě pracují s údaji z povodňových map,“ řekl Tomáš Pavlík, mluvčí České asociace pojišťoven. Mapy jsou průběžně aktualizované. Ty současné pocházejí z konce loňského roku.

Celé Česko je v nich rozdělené do čtyř kategorií. V první, kam spadá většina nemovitostí, je riziko povodní minimální. Nebezpečí zde představují hlavně záplavy, tedy vznik souvislé vodní plochy například po přívalových deštích. I na ty se současné pojistky vztahují.

V první zóně vyjde pojištění domu či bytu na desítky až nižší stovky korun ročně. Mít nemovitost ve druhé či třetí zóně může platbu zvýšit o desítky procent v závislosti na konkrétní lokalitě.

Kde hrozí aktuálně nebezpečí? Mapy.cz připravily speciální povodňovou mapu

Internet a PC

„S rizikovostí roste cena,“ konstatoval Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny. V některých případech dochází také k navýšení spoluúčasti nebo úpravě limitů plnění.

Ve zkratce platí, že oblasti ve druhé zóně jsou ty, které již někdy povodeň zasáhla. Třetí zóna pak odpovídá střednímu nebezpečí povodní, tedy asi území zasaženému při padesátileté vodě.

Pojistka někde jen výjimečně

Úplně nejhorší postavení mají majitelé jednotek procent nemovitostí ve čtvrté záplavové zóně. Ty jsou prakticky nepojistitelné. Problém se týká hlavně historických budov stojících blízko řeky či potoka. „Jsou zaplavené tak často, že to popírá smysl nahodilosti,“ uvedl Milata.

Případů, kdy pojišťovna uzavře novou smlouvu i na takovou nemovitost, je minimum. Podle Evy Svobodové, mluvčí společnosti Uniqa, k tomu dochází, například pokud v oblasti nedávno instalovali ochranu alespoň na 50letou velkou vodu.

„Takové úpravy pak adresu přesunou do třetí nebo druhé zóny, kde je pojistné krytí pro připojištění povodně a záplavy už možné. Může chvíli trvat, než se to zanese do povodňových map oficiální cestou. Ale pokud toto klient uplatní, prozkoumáme místní aktuální podmínky a podle toho jednáme,“ popsala Svobodová.

Příroda ničí více než loni

Škody v důsledku přírodních pohrom letos vzrostly. Způsobily to mimo jiné nečekaně brzké bouřky, které přišly už na jaře. Data z konce srpna, tedy ještě před povodněmi, ukazují, že objem škod z živelních událostí již dosáhl na 3,4 miliardy korun. To je více než za celý loňský rok.

Značnou část domácností přitom pojištění nechrání vůbec. Podle České asociace pojišťoven není pojištěných 1,6 milionu nemovitostí. Počet budov, které nemají pojistku pro případ povodně, může být ještě větší. Finanční domy ji nabízejí jako volitelnou položku. Detailní statistiky o tom, kolik lidí ji neplatí, ale asociace k dispozici nemá.

Lidé by měli při uzavírání pojištění myslet také na správné určení hodnoty nemovitosti. Částku je pak nutné průběžně upravovat podle vývoje cen na trhu. Podle asociace je na správnou sumu pojištěných jen 30 procent českých nemovitostí.

Jak postupovat kvůli plnění od pojišťovny

Pro hlášení škody nafoťte poškozený majetek ve stavu, v jakém jste ho nalezli. Například Allianz doporučuje vyfotit celkový pohled, celou místnost, celou věc a pak poškození u jednotlivých kusů.

Po nafocení poškození lze začít s odklízením. Pokud je to možné, nevyhazujte poškozené věci, dokud nebude ukončena likvidace pojistné události.

Pokud budete vyzváni k prohlídce, vyčkejte s úklidem na příjezd mobilního technika, který zdokumentuje stav škod.

Pokud hrozí rozšíření škod, nějaká následná poškození či ohrožení zdraví nebo jiného majetku, začněte s odklízením ihned po nafocení.

Dbejte vždy zvýšené opatrnosti při odklízení vzniklých škod.

Litovel: Povodeň přišla před půlnocí, bylo to rychlé. Ještě jsme se nedostali domů

Domácí

Výběr článků

Načítám