Hlavní obsah

Nová superdávka může poškodit příjemce přídavků na děti, varuje opozice

Nová superdávka, která od poloviny příštího roku nahradí dosavadní čtyři sociální dávky, může poškodit rodiny s dětmi. Směšuje totiž chudinské a rodinné dávky. Domácnosti, které nyní pobírají pouze přídavky na děti, tak o ně mohou kvůli novému systému přijít, tvrdí opozice.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Poslanec a expert hnutí ANO na sociální záležitosti Aleš Juchelka

Článek

„Nelíbí se mi, že to směšuje rodinné a chudinské dávky,“ řekl v té souvislosti v Otázkách Václava Moravce České televize stínový ministr práce za hnutí ANO Aleš Juchelka. „Všichni, kteří jsou v dávkách v hmotné nouzi, pobírají příspěvek na dítě. Ale ne všichni, kteří pobírají, pobírají příspěvek v hmotné nouzi,“ dodal s tím, že kvůli plánovaným majetkovým testům budou moci o dávku přijít.

Podle plánu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se mají sloučit příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí do jednotné dávky státní sociální pomoci. Součástí nároku bude již zmíněný majetkový test. Mimo jiné lidé budou moci mít na běžném, termínovaném či spořicím účtu maximálně 200 000 až 400 000 podle počtu členů domácnosti.

Jurečka: Většina platů ve státní správě by mohla od září vzrůst až o deset procent

Ekonomika

„Člověk, který dostává přídavek na dítě, může být rodič, který pracuje. Ale taky tam může být rodič, který nepracuje, ale přesto ho spolu s ním dostává,“ řekl Jurečka s tím, že dávky dal dohromady proto, aby se i ten druhý z rodičů snažil pracovat. Součástí nároku na dávky nyní bude i to, že se lidé, kteří mohou, musí snažit pracovat či aspoň rekvalifikovat. „Má to smysl,“ dodal Jurečka.

Opozice, ale třeba i centrální banka pak kritizují i snahu ministerstva dostávat od bank informace, kolik mají žadatelé na účtech. Může podle nich dojít k prolomení bankovního tajemství. Podle Jurečky ale lidé podáním žádosti o dávku dávají k tomu souhlas. Navíc podle něj úřady nebudou žádat informace o pohybu na účtech, jen o zůstatcích.

Meta odkládá spuštění AI v Evropě. Kvůli regulátorům

AI

Výběr článků

Načítám