Hlavní obsah

Nová data: Češi se dožívají nejvyššího věku v historii

Průměrný věk, kterého se Češi mohou dožít, se po výrazném poklesu v letech 2020 a 2021 způsobených covidem už druhým rokem zvyšuje. Naděje dožití se totiž loni u mužů zvýšila ze 76,15 na 76,89 roku a u žen z 82,01 na 82,78 roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Naděje dožití podle nich překročily úroveň z předcovidového roku 2019. Průměrný věk, jehož se lidé v Česku mohou dožít, je tak nejvyšší v historii.

Ještě před padesáti lety byla naděje dožití u mužů 66,5 roku, u žen pak 73,7 roku. Od počátku tohoto století vzrostla u mužů celkově o 4,87 roku, u žen o 4,27 roku. „Důvodů je několik. Rozvíjí se lékařská péče, lidé více pečují o své zdraví, velká část z nich se také zdravěji stravuje,“ okomentoval data demograf Tomáš Fiala z Vysoké školy ekonomické.

Aktuální hodnota v Česku je však stále zhruba o 1,5 roku nižší než průměrná hodnota v Evropské unii. V té je Česko až na 18. místě. Nižší hodnoty mají pouze postsocialistické členské země kromě Slovinska, kde je naděje dožití o dva roky vyšší.

Stanjura: Prodlužování důchodového věku bude bolet nejméně

Ekonomika

Zvyšování důchodového věku

Data zveřejněná statistiky jsou důležitá nejen z pohledu vývoje celkové populace, ale i kvůli penzijnímu systému a věku pro odchod do penze. Ten je v současnosti zastropován na 65 letech, ale vláda ho chce prolomit.

Nově by se na základě dat statistického úřadu lidé dozvídali svůj věk odchodu do penze v padesáti letech tak, aby v penzi strávili v průměru 21,5 roku.

„Podle aktuálního návrhu důchodové reformy by se měl důchodový věk zvyšovat podle toho, jak se zvyšuje naděje dožití podle průměrné hodnoty za muže a ženy ve věku padesáti let. V roce 2023 bylo dosaženo hodnoty 31,41 roku, která je o více než patnáct měsíců vyšší než v roce 2015,“ propočetl nová data Fiala.

Ve vyšším věku budou lidé odcházet do důchodu handicapovaní a vyčerpaní, říká geriatrička

Domácí

Podle dříve zveřejněných dat by měl jít ročník 1965 do penze v 65 letech, ročník 1972 pak v 65 letech a sedmi měsících.

Pokud bude reforma v navrhované podobě schválena, měl by podle něj ročník narození 1973 odcházet do důchodu v 65 letech a 9 měsících. Pro řadu následujících ročníků lze očekávat zvyšování důchodového věku vždy o dva měsíce pro každý ročník.

Novela s důchodovou reformou je nyní ve Sněmovně, kde čelí kritice opozice. Ta poukazuje na to, že opomíjí naději dožití ve zdraví. Ale změnit ji může pozměňovacím návrhem i sama koalice. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si totiž ještě chce propočítat návrh České demografické společnosti, podle nějž by se důchodový věk od ročníku 1966 zvyšoval každý rok pouze o měsíc, aby lidé strávili v důchodu zhruba čtvrtinu života.

Navyšujte věk pro penzi mírněji, vybízejí Jurečku experti

Ekonomika

Výběr článků

Načítám