Hlavní obsah

Nizozemsko omezí Číně údržbu strojů pro výrobu čipů

Nizozemsko plánuje Číně omezit servisní služby od společnosti ASML ke strojům pro výrobu čipů, informovala ve čtvrtek agentura Bloomberg. Potenciálně se jedná o velkou ránu pro Peking v rozvoji jeho čipového průmyslu. Na stroje ASML při výrobě svých čipů spoléhají čínští velikáni jako Huawei nebo SMIC.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo a výrobní závod společnosti ASML ve Veldhovenu v Nizozemsku

Článek

Nizozemská vláda premiéra Dicka Schoofa pravděpodobně neobnoví některé licence ASML pro servis a poskytování náhradních dílů v Číně poté, co na konci tohoto roku vyprší jejich platnost, sdělily Bloombergu anonymní zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Rozhodnutí se má vztahovat především na stroje ASML pro hlubokou ultrafialovou litografii (DUV), které se prodávají zároveň s údržbovými službami nezbytnými pro provoz těchto zařízení. Zrušení této podpory tak minimálně některé z těchto strojů od příštího roku znefunkční.

Rozhodnutí nizozemské vlády přichází po určitém tlaku ze strany Spojených států, které samy zavedly omezení exportu nejmodernějších čipů do Číny. USA ale tlačí i na západní partnery, aby se k omezením proti Číně v oblasti polovodičového průmyslu přidali. Nejdůležitějšími zeměmi pro zařízení na výrobu čipů jsou kromě USA a Nizozemska také Japonsko a Jižní Korea.

Čína drží svět pod krkem. Může způsobit další čipovou krizi

Ekonomika

Bez zařízení DUV od ASML bude pro čínského technologického giganta Huawei nebo jeho partnera SMIC obtížnější dosáhnout technologického průlomu, protože čínští inženýři nedokážou tyto pokročilé litografické systémy replikovat. Země navíc už nyní ve výrobě čipů zaostává o dvě generace za lídrem v oboru TSMC.

Na druhou stranu rozhodnutí Nizozemska bude mít pravděpodobně negativní dopad na tržby ASML, z nichž přibližně polovina pochází právě z Číny.

Údržba DUV a dalších podobných litografických zařízení je při každodenním provozu závodu na výrobu čipů nepostradatelná. Je tak důležité, aby dodavatelé těchto zařízení, ať už ASML, nebo třeba americký Applied Materials, do výrobních linek posílali své vlastní inženýry, kteří pomohou problémy v reálném čase řešit.

Neméně důležité je i získávání náhradních dílů. Nemožnost opravit rozbité stroje, zejména litografické systémy ASML, znamená, že výrobce čipů bude pravděpodobně nucen snížit svou produkci, dodal Bloomberg.

Prodeje „krumpáčů“ dál rostou, avšak pomaleji. Akcie Nvidie proto oslabují

Ekonomika

Výběr článků

Načítám