Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červnu zůstala na 3,6 procenta

Míra nezaměstnanosti v červnu dosáhla 3,6 procenta, tedy stejně jako v květnu. Práci na úřadech práce si hledalo přes 272 tisíc lidí, což bylo zhruba o 1600 méně než v předchozím měsíci. Ubylo volných míst, kterých bylo 263 552, už sedmý měsíc v řadě tak platí, že volných míst je méně než uchazečů o zaměstnání. Údaje zveřejnil v úterý v tiskové zprávě Úřad práce (ÚP).

Článek

Loni v červnu byla nezaměstnanost o dvě desetiny procentního bodu nižší, když činila 3,4 procenta.

Úřad práce uvedl, že v červnu již míra nezaměstnanosti vyčerpala sezonní zdroje poklesu a oproti květnu již dále neklesala. „Za červen jsme nezaznamenali žádnou zásadní změnu v míře nezaměstnanosti. Ta stále zůstává velmi nízká, dokonce opět nejnižší v celé EU,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti v červnu evidoval ÚP v Ústeckém kraji, kde byla 5,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost je v Praze a na Vysočině, kde je shodně 2,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadal v červnu v celostátním průměru zhruba jeden uchazeč o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku s 10,3 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Mladoboleslavsku, a to 0,2 uchazeče na jedno místo.

Analytik společnosti Citfin Tomáš Volf poukázal na to, že už déle než půl roku počet uchazečů o práci převyšuje počet volných pracovních míst. Podle něj to je dáno tím, že trh práce je nepružný. „Firmy nejen že nemohou najít vhodné zaměstnance, ale často nenajdou vůbec žádné. Lidé v době nejistoty jednoduše nechtějí riskovat změnu zaměstnání, a tak zůstávají i na horších pozicích,“ vysvětlil.

V červnu si našlo zaměstnání přes ÚP 86,5 procenta lidí, což je rekordní podíl. „Pouhých 13,5 procenta lidí bylo aktivních a nespoléhali se na ÚP. To bohužel potvrzuje, že lidé na odborných a specializovaných pozicích zůstávají ve stávajícím zaměstnání,“ dodal Volf.

Většina lidí je ochotna změnit obor, pokud by byli vyhozeni z práce

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám