Hlavní obsah

Neplatičů nájemného ubylo

Problémy s placením nájemného měla na jaře jen dvě procenta lidí žijících v činžovních domech institucionálních pronajímatelů. Počet neplatičů tak během druhého čtvrtletí v porovnání s prvními třemi měsíci roku klesl o 0,4 procentního bodu. Loni ve stejné době měly problémy s placením 2,3 procenta nájemníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

S placením nájemného má problémy méně Čechů než loni.

Článek

Důvodem zlepšení je podle pronajímatelů i realitních odborníků lepšící se ekonomická situace domácností. „Ta má na počet neplatičů přímý a zcela zásadní vliv,“ komentoval prezident Asociace nájemního bydlení Jakub Vysocký.

Právě asociace data o neplatičích dlouhodobě sleduje. Sdružuje pronajímatele z řad velkých firem, kteří na trhu vlastní asi 60 tisíc nájemních bytů.

Neplatiče definuje jako nájemníka, který dluží na nájemném částku vyšší než tisíc korun po dobu delší než 30 dní, ale stále je nájemníkem.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

U individuálních pronajímatelů, jejichž byty ve statistice nefigurují, může být podle asociace situace jiná. Část z nich totiž své nájemníky pečlivě neprověřuje a dluhy neřeší tak důkladně.

„Troufáme si odhadnout, že procento neplatičů nájemného je proto u tohoto typu pronajímatelů násobně vyšší než u nás,“ řekl viceprezident asociace Tomáš Kašpar.

Také podle Michala Hrbatého, šéfa společnosti UlovDomov, která pro instituce i menší pronajímatele klienty prověřuje, souvisí úbytek neplatičů s lepšící se finanční kondicí domácností. Inflace klesla ke dvěma procentům a reálné mzdy se po dvouletém propadu začaly zvyšovat.

Hrbatý se ale domnívá, že dosáhnout dalšího zlepšení už nebude tak snadné. „Pomalu se začínáme dotýkat pomyslného dna,“ míní.

Blíží se poslední chvíle na výhodnou refixaci hypotéky. Ne všem se ale vyplatí spěchat

Ekonomika

Výběr článků

Načítám