Hlavní obsah

Německo hromadí plyn určený pro Česko, stěžuje si Síkela

Česká republika obvinila Německo, že si hromadí plyn určený Česku, píše Bloomberg. Německo prý zmenšuje přepravní kapacitu, a tím do Česka proudí méně plynu. Plyne to z dopisu, který napsal ministr průmyslu Jozef Síkela komisařce Evropské komise pro energetiku Kadri Simsonové, další poslal německému ministerstvu hospodářství.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předávací stanice Brandov na česko-německé hranici

Článek

Podle Síkely německý přepravce plynu Gascade Gastransport snižuje kapacitu v místě, kde plyn přechází hranici. Od 1. října to má být jen 14,5 gigawatthodiny proti současné kapacitě 69 gigawatthodin.

Dodávky přes tento bod jsou přitom pro Česko, ale i pro další státy střední Evropy klíčové, protože omezily dovoz plynu z Ruska.

„Tato situace vytváří pro některé členské státy pobídku k maximalizaci dovozu plynu z východu,“ napsal podle Bloombergu Síkela. „V extrémním případě by taková nízká kapacita sotva stačila pro český trh s plynem, ale v žádném případě by nemohla významně přispět k zásobování ostatních zemí,“ dodal.

Firma omezení přiznala

Firma Gascade přiznala, že úpravy na virtuálním hraničním bodu Brandov jsou dány tím, že Německo má po eliminaci plynu z Ruska celkově menší množství této suroviny.

Podle americké investiční banky Goldman Sachs bude střední Evropa po vypršení tranzitní dohody o přepravě ruského plynu přes Ukrajinu v lednu více závislá na dodávkách plynu potrubím ze severozápadu. Dodávky plynu z Německa se ovšem od loňského léta snížily, protože více zemí se místo nich spoléhá na LNG, uvedla tento týden analytička banky Samantha Dartová.

Češi už dříve obvinili Německo, že penalizuje své zákazníky zvýšením poplatku za skladování plynu z 1,86 eura (47 Kč) na 2,50 eura (63 Kč) za megawatthodinu. Země poplatek zavedla na vrcholu evropské energetické krize v roce 2022. Středoevropské státy tehdy uvedly, že daň poškodila jejich snahu zbavit se závislosti na ruském plynu. Německo jim vyhovělo a uvedlo, že poplatek zruší.

Německo podlehlo tlaku, platbu za tranzit plynu zruší

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám