Hlavní obsah

Německá ekonomika se zasekla, letos vykáže nulový růst, odhadl institut Ifo

Německé ekonomice se daří hůře než ostatním a letos vykáže klíčový obchodní partner Česka nulový růst. V aktualizované prognóze to ve čtvrtek uvedl německý hospodářský institut Ifo. Zhoršil tak svůj červnový odhad, který počítal s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta.

Foto: Reuters

Na ilustračním snímku náměstí Potsdamer Platz v Berlíně

Článek

Institut také snížil odhad růstu pro příští rok na 0,9 procenta z dříve uváděných 1,5 procenta. Podle hlavního prognostika Ifo Tima Wollmershäusera se německá ekonomika potýká se strukturálními problémy a s nedostatkem investic.

„Německá ekonomika se zasekla a potácí se v útlumu, zatímco ostatní země pociťují vzestup,“ uvádí Wollmershäuser.

„Máme strukturální krizi. Investuje se příliš málo, zejména v průmyslu, a produktivita již léta stagnuje. Máme také hospodářskou krizi. Situace kolem objednávek je špatná a přírůstky kupní síly nevedou ke zvýšené spotřebě, ale k vyšším úsporám, protože lidé se potýkají s nejistotou,“ dodal.

Volkswagen musí šetřit, zvažuje zavření některých továren

Ekonomika

Do Německa, které je největší evropskou ekonomikou, míří zhruba třetina českého exportu, například díly pro autoprůmysl. Ekonomické zpomalení v Německu se proto zčásti přenáší i na tuzemské hospodářství.

Zábleskem naděje může být čtvrteční zpráva německých statistiků o nečekaném růstu průmyslových objednávek. Jejich objem se v červenci oproti červnu zvýšil o 2,9 procenta. Analytici přitom odhadovali, že o 1,5 procenta klesne.

Ještě hůře než Ifo ovšem hodnotí výhled německé ekonomiky Kielský institut pro světové hospodářství (IfW). Podle jeho ve středu zveřejněného výhledu bude ekonomika v letošním roce pokračovat v poklesu a její výkon se sníží o 0,1 procenta. V letním výhledu přitom IfW ještě předpokládal, že německá ekonomika letos vykáže růst o 0,2 procenta. V loňském roce klesla o 0,3 procenta.

Německá vláda znovu plánuje podporu prodeje elektromobilů

AutoMoto

Související články

Výběr článků

Načítám