Hlavní obsah

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se po růstu o 0,2 procenta v prvních třech měsících letošního roku ve druhém kvartálu mezičtvrtletně propadl o 0,1 procenta. V úterý to v předběžné zprávě na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat oznámil Spolkový statistický úřad.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Statistický úřad rovněž uvedl, že meziroční pokles HDP ve druhém čtvrtletí podle cenově a kalendářně očištěných dat činil 0,1 procenta, v případě přepočtu podle cenově očištěných dat výkon ekonomiky naopak meziročně o 0,3 procenta vzrostl.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a která je stejně jako česká exportně orientovaná, se stále ještě potýká s následky mezinárodních krizí včetně prudkého zvýšení cen energií a také nedostatku kvalifikovaných pracovníků. HDP země se tak v loňském roce meziročně propadl o 0,2 procenta.

Německá vláda očekává, že letos se ekonomika vrátí k růstu, a to o 0,3 procenta. Podle ministra hospodářství Roberta Habecka by ale ekonomický růst mohl nakonec dosáhnout vyššího tempa, neboť se situace postupně zlepšuje.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla

Ekonomika

Výběr článků

Načítám