Hlavní obsah

Německo čeká druhý rok poklesu ekonomiky v řadě

Loni bylo Německo nejhorší v eurozóně a ani letos to nebude lepší. Tamní ministerstvo hospodářství předpokládá, že německá ekonomika v tomto roce klesne o 0,2 procenta. Země se tak stane jediným členem skupiny G7, který letos vykáže pokles hrubého domácího produktu (HDP), stejně jako tomu bylo v roce 2023.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck při prezentaci podzimní ekonomické prognózy

Článek

Německá vláda novým odhadem snížila svou předchozí prognózu, jež pro letošek počítala s růstem o 0,3 procenta. K očekávanému oživení ekonomiky ve druhé polovině roku ale nedošlo, uvedla agentura Reuters.

Největší evropská ekonomika klesla dva roky po sobě naposledy v letech 2002-2003, kdy se s problémy potýkal exportní a zpracovatelský průmysl. Poslední prognóza Mezinárodního měnového fondu ukazuje, že Německo tak bude jedinou ekonomikou G7, která je v kontrakci.

Německá ekonomika od roku 2018 výrazně nerostla kvůli svým strukturálním problémům a geopolitickým výzvám, prohlásil ve středu na tiskové konferenci během prezentace k vývoji ekonomiky ministr hospodářství Robert Habeck.

Německá ekonomika letos opět klesne, tvrdí odhady

Ekonomika

Aby bylo možné čelit cyklickým a strukturálním výzvám, schválila vláda růstový balíček obsahující 49 opatření na podporu ekonomiky. „Pokud budou zavedena, ekonomika bude silnější a více lidí se vrátí do práce,“ řekl Habeck.

Plán musí ještě letos schválit obě komory parlamentu, takže vládní koalice potřebuje hlasy opozičních konzervativců ve Spolkové radě, horní komoře, která zastupuje 16 německých spolkových zemí, upozornila agentura Reuters.

Podle aktualizovaného výhledu ministerstva by se mělo Německo vrátit k růstu v nadcházejícím roce, kdy by měl HDP vykázat růst o 1,1 procenta, což je nepatrné zlepšení o desetinu procentního bodu oproti původní prognóze.

K obnovení růstu by měla pomoci především spotřeba domácností v důsledku vyšších mezd, klesající inflaci a daňových úlev, uvedlo ministerstvo s tím, že stimulovat spotřebu by měly i nižší úrokové sazby.

Pro rok 2026 pak ministerstvo počítá s růstem o 1,6 procenta HDP.

Rok trvající konflikt ruinuje izraelský turistický ruch i ekonomiku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám