Hlavní obsah

Německá ekonomika je stále v krizi, firmy nevidí budoucnost růžově

Německá ekonomika stále nedokáže popadnout dech. Ve druhém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta, důvěra spotřebitelů se citelně zhoršuje a nejinak tomu je také u firem. Index podnikatelského klimatu institutu Ifo, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání, v srpnu klesl z červencových 87 bodů na 86,6 bodu. Jednalo se už o čtvrtý pokles v řadě.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Německá ekonomika se stále více propadá do krize,“ okomentoval v pondělí zveřejněná čísla o podnikatelské náladě Clemens Fuest, prezident mnichovského ekonomického institutu Ifo. Data vychází z průzkumu mezi zhruba devíti tisíci německými podnikateli a manažery německých firem.

Firmy hodnotily svou současnou situaci jako horší a očekávání do budoucna byla pesimističtější, dodal.

Výrazně hůře oproti jiným odvětvím je na tom zpracovatelský průmysl, který je považován za hlavní páteř německé ekonomiky. Podnikatelská očekávání z budoucnosti tam klesla na nejnižší úroveň od února.

Společnosti znovu hlásily klesající objem nevyřízených objednávek, přičemž situace je obtížná zejména pro výrobce kapitálových statků (budovy, stroje apod.), řekl Fuest s tím, že za tím pravděpodobně stojí vysoké úrokové sazby, které klesají pomalu.

Naděje na začátku roku, že se ekonomika opět vyhoupne nahoru, se rozplynuly, a to především kvůli slabší světové ekonomice. Roli ale sehrály i obavy z ochlazení americké ekonomiky, pokračujícího geopolitického napětí a nejistoty v domácí politice, citoval server Wall Street Journal ekonoma ING Carstena Brzeskiho.

„Zdá se, že německá ekonomika je zpět tam, kde byla před rokem: růstově zaostávající za eurozónou s malými známkami bezprostředního zlepšení,“ dodal ekonom.

Německo investuje 400 milionů eur do záchrany loděnice Meyer Werft

Ekonomika

Výběr článků

Načítám