Hlavní obsah

Nejvíc krachů od roku 2016. Loňská recese láme německým firmám vaz

Počet firemních bankrotů v Německu v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl téměř o 30 procent zhruba na 11 tisíc případů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od roku 2016. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila společnost Creditreform.

Foto: Profimedia.cz

O vyhlášení konkurzu letos požádal třeba i maloobchodní řetězec Galeria Karstadt Kaufhof. Na snímku je jeho nákupní centrum v Essenu.

Článek

„Insolvence v Německu dosáhly nejvyšší úrovně za téměř deset let. Podniky v letošním prvním pololetí nadále bojují s důsledky loňské hospodářské recese, pokračujícími krizemi a slabým hospodářským vývojem v letošním roce,“ uvedl vedoucí ekonomického výzkumu společnosti Creditreform Patrik-Ludwig Hantzsch. „To vše dohromady láme mnoha podnikům vaz,“ řekl.

„Hospodářský vývoj v Německu bude v roce 2024 pravděpodobně slabý. Ve spojení s nadále vysokými úrokovými sazbami tak zůstává financování podniků skutečným problémem,“ poukázal Hantzsch.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Řada českých firem je na výkonu německého hospodářství závislá.

Německá ekonomika se loni propadla do recese, potvrdili statistici

Ekonomika

Creditreform upozornil, že výrazně přibylo insolvencí středních a velkých podniků. Počet případů ve velkých společnostech s více než 250 zaměstnanci se oproti předchozímu roku zdvojnásobil.

Dopady horší než za finanční krize

V posledních měsících zkrachoval například řetězec obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof a donedávna třetí největší evropská cestovní kancelář FTI Touristik. „Vidíme, že rozhodující není samotný počet případů insolvence. Dopady krachů firem jsou výrazně větší než například v době světové finanční krize v roce 2009,“ podotkl Hantzsch.

Doplnil, že v první polovině letoška bylo insolvencí postiženo odhadem 133 tisíc zaměstnanců.

Nárůst v prvním pololetí podle studie zaznamenal i počet spotřebitelských bankrotů, který se meziročně zvýšil téměř o sedm procent na 35 400 případů. K růstu kromě inflace a vysokých úrokových sazeb zřejmě nadále přispívá i novela insolvenčního zákona z konce roku 2020, která spotřebitelům umožňuje rychlejší oddlužení, napsal Creditrefom.

Nálada podnikatelů klesla

Špatnou zprávou i pro ně tak je, že podnikatelská nálada v Německu se po květnové stagnaci v červnu znovu zhoršila. Index, který sestavuje ekonomický institut Ifo, klesl z 89,3 bodu na 88,6 bodu. Zatímco pohled na současnou situaci se ve firmách nezměnil, celkové hodnocení zhoršila pesimističtější očekávání.

„Německá ekonomika jen těžko překonává stagnaci,“ konstatoval v pondělí institut Ifo. Podnikatelé tak situaci vidí stále jako složitou, ačkoli podle ekonomů má největší evropské hospodářství to nejhorší už za sebou.

Ekonomika Německa loni následkem dopadů globálních krizí klesla o 0,2 procenta. Rychlé zlepšení situace, které se ještě loni očekávalo, ale nenastalo. Ifo na letošní rok předpokládá růst hrubého domácího produktu o 0,4 procenta.

V Německu žije načerno půl milionu migrantů. Stát je zaopatřuje

Evropa

Výběr článků

Načítám