Hlavní obsah

Největší tramvaj na světě ze Škoda Group dorazila do Mannheimu

Plzeň/Mannheim

Měří 58,61 metru, uveze 368 pasažérů, má rozchod tisíc milimetrů a může jet až osmdesátikilometrovou rychlostí. To jsou parametry největší tramvaje na světě od Škody Group.

Tak vypadalo nakládání poloviny vozu ForCity Smart 38T, největší tramvaje na světěVideo: Škoda Group

Článek

Vozy ForCity Smart 38T si objednal německý dopravce Rhein-Neckar-Verkehr, první se před pár dny představil v Mannheimu. Škodovka ale dodá i kratší verze.

„Pro německého zákazníka vyrábíme celkem sto čtrnáct tramvají ve třech různých délkách – třicet, čtyřicet a šedesát metrů,“ sdělil Novinkám Jan Švehla, tiskový mluvčí Škody Group. Nejdelších vozů má být dvanáct, nejkratších pětašedesát, výrobce je dodá do konce roku 2026.

Foto: Škoda Group

Obří tramvaj měří bezmála šedesát metrů.

„Technickou zajímavostí je, že čtyřiceti- i šedesátimetrovou tramvaj lze rozpojit na poloviny – je to kvůli údržbě a snadnější manipulaci v depu,“ upozornil Švehla. „Navíc lze jednotlivé poloviny kombinovat, takže může vzniknout také padesátimetrová tramvaj. Výhodou pro zákazníka je tak i modularita,“ vysvětlil.

Foto: Škoda Group

Vůz se vyráběl ve finském závodu Transtech.

Škodovácké vozy vyráběné ve finském závodu Transtech budou zajišťovat hromadnou dopravu nejen v Mannheimu, ale i v nedalekém Ludwigshafenu a Heidelbergu, tedy ve třech spolkových zemích.

Budou jezdit i meziměsto

„Budou jezdit rovněž na meziměstských tratích. Musí tak splnit částečně i homologace pro vlak,“ poznamenal Švehla. Cestující začnou přepravovat zřejmě příští rok, po získání příslušných povolení.

Foto: Škoda Group

Tramvaj už stojí v mannheimském depu.

Škodovka zvítězila v německém tendru před šesti lety. Tehdy oznámila, že celková hodnota základní dodávky osmdesáti tramvají bude dosahovat téměř sedmi miliard korun. Součástí kontraktu však byla i opce na dalších 34 vozidel.

Na trasu vyrazil nejdelší trolejbus v Česku

Domácí
Související témata:
Škoda Group

Výběr článků

Načítám