Hlavní obsah

Největší světoví výrobci cementu investují do zelené alternativy

Dva z největších světových výrobců cementu investují desítky milionů dolarů do startupu, který se snaží dekarbonizovat proces výroby tohoto stavebního pojiva. Výroba cementu a betonu má přibližně osmiprocentní podíl na celkových emisích, což je nejvíce ze všech průmyslových odvětví.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Americká startupová společnost Sublime Systems vyvinula elektrochemickou metodu výroby cementu, která se vyhýbá procesu zahřívání vápence v pecích, ve kterých se spaluje uhlí. Tato „zelená metoda“ výroby v raných testech generovala až o 90 procent méně emisí CO2 ve srovnání s tradiční metodou, uvedla agentura Bloomberg.

Právě snižování emisí při výrobě cementu, nezbytné složky pro stavbu silnic, budov a další kritické infrastruktury, je již dlouho technologickou a ekonomickou výzvou. I proto velikáni na trhu, společnosti Holcim a CRH v úterý oznámily investici ve výši 75 milionů dolarů (téměř 1,7 miliardy Kč) do společnosti Sublime. V rámci investice se rovněž zavázaly k budoucímu nákupu „zeleného cementu“ z pilotních zařízení startupu a ke spolupráci se společností na budování závodů v dalších lokalitách.

Společnost aktuálně vyvíjí komerční závod v Holyoke ve státě Massachusetts, který by měl mít kapacitu 30 tisíc tun ročně a má být dokončen v roce 2026. Spoluzakladatelka a generální ředitelka firmy Leah Ellisová Bloombergu řekla, že cílem je poskytnout technologii větším cementářským společnostem se stávající infrastrukturou a dodavatelskými řetězci, které by buď postavily nové cementárny s touto technologií, nebo modernizovaly ty staré.

I když inovátorský proces Sublime generuje mnohem méně emisí, stále existuje mnoho překážek na cestě k úspěšné komercionalizaci. Jednou z nich jsou značné kapitálové náklady spojené s modernizací nebo výstavbou nových cementáren, další je samotná poptávka: nízkoemisní cement je v průměru dražší než ten tradiční, takže se ve stavebním průmyslu, kde panují nízké marže, prodává hůře.

Podle Ellisové by se však náklady na „zelený cement“ mohly časem snížit, a to díky optimalizaci a rozsahu výroby, stejně jako tomu bylo u tradičního cementu v průběhu posledních 200 let. „Cement je hodně levný. V USA je dnes na ceně 150 dolarů (3380 Kč) za tunu. A tomu prostě nemůžeme hned konkurovat,“ dodala.

Automobilky musí výrazně srazit emise, jinak jim budou hrozit pokuty

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám