Článek
Zkušební provoz mrazáku, do kterého se vejde 27 000 palet se zbožím, začne v polovině září. Hala je 150 metrů dlouhá a 38 metrů vysoká a vznikla v sousedství bývalého masokombinátu.
Teplota v mrazáku se bude pohybovat kolem minus 25 stupňů Celsia a zboží bude na správné místo posílat počítačový systém, který zaznamená i data spotřeby nebo druh pečiva.
Uvnitř bude jako protipožární opatření patnáctiprocentní koncentrace vzduchu, což je podobné klima jako ve 3000 metrech nad mořem. Zaměstnanci budou pracovat v prostorech pro expedici, kde bude teplota vyšší.
Rozmrazené a dopékané pečivo se v České republice prodává především v supermarketech, kde tvoří většinu z veškerých druhů, které obchodníci zákazníkům nabízejí. Patří mezi ně různé druhy housek, ale především sladké pečivo s náplněmi.
Takové výrobky musejí být na prodejním pultě označené, že jde o zmrazený polotovar. Opatření bylo zavedeno loni. U mnohých prodejců se tehdy ukázalo, že na pultech jiné pečivo, než ze zmrazeného polotovaru neprodávají.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila, že pokud je pečivo zamrazeno a posléze po nějaké době dopékáno, je v něm více stabilizačních látek než v pečivu čerstvém.