Hlavní obsah

Nejlevnějším topným palivem je stále dřevo. Ceny briket i pelet šly dolů

Začátek topné sezony se blíží a ti, kdo ještě nenakoupili palivo, by si měli pospíšit. S nástupem chladnějších dní bude totiž opět zdražovat. Nejvíce letos zlevnily dřevěné pelety a brikety, a to minimálně o 15 procent. Nejlevnější variantou ale stále zůstává palivové dřevo.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Lidé si mohou koupit velké kusy dřeva levněji, musí si ho ale zpracovat.

Článek

„Nejvýhodnější je nakupovat mimo topnou sezónu, tedy od dubna do září. Ideálně od přímého dodavatele, jako jsou lesní závody, samotěžby nebo specializovaní výrobci pelet a briket,“ sdělil Novinkám prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

Ceny paliv jsou nejvíce ovlivněny venkovní teplotou a délkou topné sezóny. V topné sezoně mohou být až o 15 procent vyšší než při včasném nákupu na konci jara či v létě.

„Je také dobré o dodavateli něco vědět, protože na trhu existuje velké množství podvodníků, kteří jsou schopni dodat nekvalitní palivo za exkluzivní ceny,“ dodal Lyčka.

„Aktuální náklady na vytápění dobře zatepleného rodinného domu za jednu topnou sezonu jsou zhruba 15 tisíc korun za dřevo, okolo 20 tisíc v případě hnědého uhlí, o pět tisíc více při topení dřevními peletami a okolo 30 tisíc, pokud má dům kvalitní tepelné čerpadlo,“ vyjmenoval Lyčka.

V případě dřevěných briket se náklady pohybují okolo 30 až 35 tisíc korun.

Vyhnout se pokutě za starý kotel půjde i v září

Finance

Palivové dřevo je nejvýhodnější

„Výhřevnost je u suchého dřeva podobná jako u hnědého uhlí, dřevo je navíc ekologické a státem podporované. Je to nejpoužívanější palivo na českých vesnicích, prodávané v široké škále cen i připravenosti,“ řekl předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Při nákupu dřeva záleží, zda má člověk možnost si větší kusy zpracovat a usušit– pak je levnější, nebo si raději připlatí za dřevo, které může jít rovnou do kamen.

Anketa

Čím doma topíte?
Plynem
18,3 %
Mám dálkové vytápění
4,2 %
Tepelným čerpadlem
8,6 %
Dřevem
51,5 %
Uhlím
12,7 %
Elektřinou
4,7 %
Celkem hlasovalo 3008 čtenářů.

„V průměru lze sehnat měkké štípané dřevo v ceně do dvou tisíc korun s DPH za rovnaný prostorový metr, tvrdé dřevo stojí asi o pětistovku více. Významná část dřeva se ovšem prodává ve formě kulatiny, která se musí naštípat a usušit. Zde se ceny pohybují až o 40 procent níže.“ dodal Lyčka. Velmi tedy záleží na skladování a fyzických možnostech kupujícího.

„Dřevo se musí přikrýt pouze shora, nikoliv ze stran kvůli proudění vzduchu, a oddělit od země třeba paletou. Do krbu je vhodné tvrdé dřevo, na topení v kotlích cokoliv,“ dodal Stupavský.

„Proces sušení trvá v závislosti na druhu a okolních podmínkách od půl roku u měkkého dřeva do dvou let u tvrdého dřeva a ztrácí se při něm až třetina původní váhy. Vlhkost dřeva na topení je možné kontrolovat digitálním vlhkoměrem. Zkušený uživatel to pozná i podle zvonivého zvuku při nárazu dvou kusů o sebe,“ uvedla odborná poradkyně společnosti Optimtop Kateřina Špunda.

Nejpohodlnější jsou kotle na pelety

Nejvíce letos zlevnily pelety. „U ceny pelet došlo k poklesu o více než 15 procent oproti minulému roku. Příčinou byla kromě velice mírné zimy i snížená poptávka ze zahraničí, kam Česko dvě třetiny pelet vyváží,“ vysvětlila Špunda.

Od ledna se sice o šest procent zvýšila daň z přidané hodnoty na ekologická paliva, kam kromě pelet patří i brikety a dřevo, stále jde ale o významnou slevu.

Automatické kotle na dřevní pelety jsou navíc velmi nenáročné na obsluhu a údržbu. „Kotle nebo kamna na dřevní pelety samy přikládají, zatápí a umí se i vyčistit. Ovládání je přes pokojový termostat nebo mobilem na dálku,“ řekl Stupavský.

Zásobník takového kotle stačí naplnit jednou za rok. Pořizovací ceny kotlů začínají na 80 tisících korunách. Do konce srpna na ně mají navíc lidé možnost získat příspěvek v rámci kotlíkové dotace, která může činit až 130 tisíc korun.

„S trochou snahy lze nakoupit tunu pelet s DPH pod sedm tisíc korun,“ dodal Lyčka. Na vytopení rodinného domu je potřeba několik tun pelet za rok, záleží na jeho velikosti.

Přechod na brikety je nejjednodušší

Na topení dřevěnými briketami se na rozdíl od pelet hodí téměř všechna topná zařízení. Často tak odpadá nutná investice do nového kotle.

„Dřevěné brikety mají vyšší výhřevnost než dřevo. Jedna tuna vydá až za čtyři metry krychlové měkkého palivového dřeva, i proto na ně přechází tolik domácností. Průměrná domácnost spotřebuje přibližně čtyři až pět palet dřevěných briket za topnou sezonu,“ dodala Špunda. Tuna briket aktuálně stojí také okolo sedmi tisíc korun.

Bonusem je, že spalování dřevěných pelet ani briket neprodukuje pro ovzduší škodlivé emise, protože jde o čistou biomasu.

Oproti tomu prodej uhlí každý rok klesá. Přispěl k tomu i povinný zákaz kotlů první a druhé emisní třídy platný od 1. září, který dopadá především na staré ručně plněné uhelné kotle. Aktuální ceny hnědého uhlí se pohybují rovněž okolo sedmi tisíc korun za tunu.

Přeplácejí 4500 Kč ročně. Domácnosti často nevyužívají nízký tarif, i když mají nárok

Ekonomika

Výběr článků

Načítám