Hlavní obsah

Nejen v Německu. Plzeňské pivo nakoupí levněji i Slováci

Slavné plzeňské pivo si levněji než Češi nekupují jen Němci, kterým ho supermarkety nabízejí v přepočtu někdy jen za patnáct korun, tedy až o třiadvacet korun levněji. Aktuálně vychází plzeňská dvanáctka laciněji i na Slovensku, v Polsku i Maďarsku.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Ve slovenských supermarketech aktuálně koupíte menší plechovku plzeňského piva za zhruba 22 korun a půllitrovou o dvě koruny dráž

Článek

Ve slovenských hypermarketech Tesco v těchto dnech stojí třetinka plzeňského piva v přepočtu 22 korun, v Kauflandu pak půl litru 24 Kč. V polském řetězci Dino stojí plzeň při koupi dvou kusů tři a půl zlotých, tedy méně než 26 Kč.

Za 429 forintů, v přepočtu necelých 27 korun, mají dle zjištění Novinek tento týden plzeň v prodejnách Aldi a Interspar v Maďarsku.

V Česku stojí plzeň v akci většinou 29 korun, výjimečně i 26 Kč. Běžné ceny se ale pohybují mezi 31 a 38 korunami.

Největší slev se ale většinou dočkají zákazníci v Německu. Jak už Novinky upozornily, někdy se nabízí jen za 15 korun, ačkoliv běžněji je v akci o tři koruny dražší.

Německo, Slovensko a Polsko jsou obecně pro české pivovary nejvýznamnějšími exportními trhy. Ne ve všech supermarketech u sousedů jsou ale česká piva běžně k dostání. Nejjistější je vydat se do řetězců jako Kaufland, Lidl, Tesco nebo Billa.

Česko loni vyexportovalo do zahraničí přes pět milionů hektolitrů piva. To je sice méně než obvykle, přesto však pořád platí, že české pivo běžně koupíte ve většině Evropy. Zatímco ve zmíněných státech zejména na plzni ušetříte, jinde se to může docela prodražit.

I když třeba v chorvatském Plodinu zrovna nabízejí plzeň za lepší český průměr, tedy okolo dvaatřiceti korun. Běžně je ale dražší. Vyšším cenám plzně v Česku se pak přibližuje například Švédsko. Tam ve specializované prodejně s alkoholem stojí zhruba 40 Kč.

Dalším často dostupným pivem je Budweiser Budvar ležák. Zde cenové rozdíly nejsou tak citelné jako u plzně. Zatímco v tuzemsku lze v akci pořídit za 20 korun, na Slovensku a v Polsku je někde i o tři koruny levnější. Jeho cena v Německu je srovnatelná s tou českou a v supermarketu Billa v Rakousku stojí dokonce o pět korun více.

Plechovka plzně stojí v Německu až o 23 korun méně než v Česku

Ekonomika

Co se týče rozmanitosti nabídky českých piv, jsou na tom asi nejlépe Slovensko a Polsko. Například v řetězci Auchan v Polsku pořídíte i piva z menších pivovarů, jako jsou Rebel, Litovel, Holba či Žatecký ležák. Většina českých piv je ale v Polsku o pár korun dražší než u nás. Výjimkou je opět Pilsner Urquell.

Na Slovensku ve většině prodejen najdete i značky Krušovice, Bernard, Radegast nebo Kozel.

Novinky se vydaly pro české pivo do hypermarketu Tesco Lamač v Bratislavě. Původně pro ležák Budweiser. Ten ale nebyl v akci, a tak košík nakonec zaplnila krušovická desítka za 11 korun, plzeňské pivo za 22 a Radegast Ratar za 20 Kč.

Na výběr je rovněž v Chorvatsku. A to často i v menších obchodech a v řetězci Konzum. Český zákazník ale musí počítat s tím, že si připlatí. Staropramen tam může stát i více než dvojnásobek zdejší ceny. V průměru o osm korun více zaplatí i za desetistupňové pivo Kozel.

V Anglii a Finsku raději vodu

V prodejně Sainsbury's v britském Oxfordu vyjde ležák Staropramen o objemu 660 ml draho, stojí zhruba 81 Kč. Ačkoliv při koupi tří lahví vyjde o třetinu méně. Supermarket Waitrose v oxfordské čtvrti Headington nabízí plzeň jen o sedm korun levněji čili za 74 korun a budějovický Budvar v přepočtu za 44 Kč.

Britské ceny jsou však ještě příznivé oproti prodejnám Alko ve Finsku. Staropramen i plzeň tam stojí takřka neuvěřitelných 85 korun. Budvar je o pouhých pět korun levnější.

Z piva v hospodě začíná být luxus, za pět let zdražilo o polovinu

Ekonomika
Související témata:
Česká piva

Výběr článků

Načítám