Hlavní obsah

Nejen máslo. Před Vánocemi prudce zdražují i vejce

Češi si před letošními Vánocemi výrazně připlácejí nejen za máslo, ale i za vejce. Z šetření Českého statistického úřadu vyplývá, že balení deseti vajec stojí nyní v průměru 64,81 koruny, což je o 31,35 procenta více než v říjnu a nárůst o 27,75 procenta ve srovnání s loňskem.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

V případě másla, které je aktuálně i předmětem ostré názorové výměny mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem, cena meziměsíčně stoupla o 3,16 procenta a meziročně o 35,25 procenta – 250gramovou kostku tak lidé pořídí za 70,94 Kč.

Za období od ledna 2019, které ČSÚ v databázi uvádí, jsou vejce a máslo nejdražší.

Od ledna vejce zdražila o 39,14 procenta a máslo o 36,41 procenta. Naopak ceny cukru a mouky jsou tento rok zatím nejnižší. Kilogram krystalového cukru lidé aktuálně pořídí za 21,47 koruny, což je meziměsíčně o 5,54 procenta méně.

Ještě výraznější je pokles ve srovnání se stejným období loni, činí 28,93 procenta. Oproti říjnu pak hladká mouka zlevnila o 8,12 procenta a meziročně o 15,8 procenta, kilogramové balení obchody prodávají za 17,43 koruny.

Špatnou zprávou pro spotřebitele je, že ve srovnání s říjnem tento měsíc zdražilo deset ze 13 sledovaných položek. Kromě vajec a másla lidé ještě asi o dvě procenta dráž pořídí světlé lahvové pivo a konzumní brambory, u ostatních položek zvýšení cen nepřesáhlo jedno procento. Levnější jsou pak vedle cukru a mouky i konzumní jablka. Kilogram tento měsíc vyjde na 40,26 koruny, když v říjnu stál 41,44 koruny.

Tyto ceny, které ČSÚ zjišťuje jednorázově v terénu, nevstupují do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen.

Dosavadní šetření ÚOHS zneužití síly nezjistila

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve čtvrtek potvrdil, že na základě podnětu prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy prověřuje aktuální zdražování másla. První výsledky šetření budou ale až na jaře příštího roku.

ÚOHS už dříve prověřoval zvyšování cen pěti základních komodit včetně másla a vajec, zneužití postavení na trhu však tehdy nezjistil.

Na zdražování másla se podepisuje několik faktorů, zejména nedostatek tuku, zvýšená poptávka po jiných mléčných výrobcích a dlouhodobé šlechtění krav zaměřené na dojivost oproti tučnosti, prohlásil tento týden předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Vejce pak v Česku zdražují kvůli celoevropskému nedostatku nosnic, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky, uvedla Českomoravská drůbežářská unie.

Výběr článků

Načítám