Hlavní obsah

Nejen Maďarsko. Čínské elektromobily by se mohly vyrábět i v Turecku

V Turecku by mohly vyrůst továrny na čínské elektromobily. Země je ohledně této možnosti v pokročilém stádiu jednání s automobilkami BYD a Chery. Ankara navíc jedná i s dalšími společnostmi, uvedla agentura Bloomberg. Továrny velkých čínských automobilek by tak mohly zvýšit prodej čínských elektromobilů v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rádi bychom jednání dokončili co nejdříve. S oběma jsme ušli dlouhou cestu,“ prozradil Bloombergu turecký ministr průmyslu a technologií Fatih Kacir. Zároveň dodal, že vláda jedná také s dalšími výrobci, jmenovitě se SAIC a Great Wall Motor.

Jelikož má Turecko s Evropskou unií dohodu o celní unii, nabízí se tím čínským firmám další možnost, jak vstoupit na trh EU.

Největší čínský výrobce elektromobilů BYD už koncem loňského roku uzavřel smlouvu s Maďarskem, kde postaví svou vůbec první továrnu v Evropě.

Ani samotné Turecko však není zanedbatelným trhem. Loni tam elektromobily tvořily 7,5 procenta všech prodaných automobilů a v dalších letech má číslo dál růst.

Výzkumná společnost BMI předpovídá, že podíl elektromobilů na domácím prodeji aut v Turecku dosáhne v roce 2032 30,4 procenta.

Generální ředitel BYD Europe Michael Shu minulý týden uvedl, že pro příští rok vidí prostor pro druhou evropskou továrnu vedle již zmíněné v Maďarsku, která už se staví.

Evropské investice mohou BYD pomoci vyhnout se potenciálnímu navýšení cla v EU, která tento krok u elektromobilů dovážených z Číny zvažuje, připomněl Bloomberg.

Investice čínských automobilek v Turecku by podle agentury byly pro tureckou vládu požehnáním, neboť ta se už dlouhá léta snaží využít své polohy spojující Asii a Evropu k přilákání zahraničních investic do svého výrobního sektoru. Dosud však nepříliš úspěšně.

Čínská automobilka BYD postaví první evropský závod v Maďarsku

AutoMoto

Výběr článků

Načítám