Hlavní obsah

Neidentifikovatelní vaření ptáci a larvy. Veterináři zasahovali v brněnské tržnici

Brno
Aktualizováno

V asijské tržnici v brněnské Olomoucké ulici odhalila kontrola Státní veterinární správy (CS) mražené larvy bource morušového, podomácku vyrobené klobásy i vařená těla neidentifikovatelných ptáků s hlavou. Pochybné potraviny, které se nesmí prodávat, budou zlikvidovány. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Foto: ČR správa veterinární Státní, ČTK

Prodejce nabízel například bource morušového.

Článek

Larvy bource morušového, který se primárně chová pro výrobu hedvábí, nelze v Evropské unii prodávat jako potravinu. Prodejce nabízel celkem čtyři balení.

„V další z prodejen našly inspektorky v chladicím boxu plastovou přepravku se zhruba 20 uvařenými ptačími těly i s hlavou. Druh ptáků nešlo již určit, dle sdělení prodavače se jednalo o křepelky. Ten přitom neměl žádný doklad o původu potraviny,“ konstatoval mluvčí.

Dotyčný prodejce podle něj neměl doklady ani k osmi kilogramům klobás. K jejich původu následně uvedl, že je vyráběl doma, což neodpovídá liteře zákona, neboť každá výrobna potravin musí splňovat určité parametry a musí být nahlášena.

Foto: ČR správa veterinární Státní, ČTK

Vaření ptáci i s hlavou. Podle prodejce šlo o křepelky

Zadržené potraviny byly na místě znehodnoceny barvou a bylo nařízeno jejich odstranění. Provozovatelům hrozí za uvádění potenciálně nebezpečných potravin na trh pokuta až do výše 50 milionů korun.

„Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v obchodu s potravinami v Česku. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými, v řadě případů pak s neznalostí či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů,“ uvedl Vorlíček.

Prodejce na farmářském trhu v Brně nabízel nebezpečné uzeniny

Domácí

Výběr článků

Načítám