Článek
"Tentokráte jde o šarži sýru Baladur s dobou platnosti do 29. prosince. U ní byla norma nebezpečné bakterie listeriózy překročena 1320krát," řekl Právu v úterý hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.
Bakterie už letos způsobila čtyři úmrtí, i když ne v souvislosti s požitím tohoto sýra.
Vít informoval, že šlo o Baladur z výrobny Prom-prodej z Nepomuku na Plzeňsku a byla uzavřena a probíhá její sanace. Prodej sýru byl okamžitě zastaven.
Hygienici kromě sýru objevili minulý týden bakterii i v a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta.
LISTERIÓZA
Co je listerióza
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Příznaky
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.
Bakterie zdravému člověku neublíží, nebezpečná ale může být pro starší lidi, osoby s oslabenou imunitou a také pro těhotné ženy.