Hlavní obsah

Návrat Soukupa? Uvidíme, říká Čermák po převzetí Barrandova

Zadlužená TV Barrandov, donedávna vedená podnikatelem a moderátorem Jaromírem Soukupem, se roky potýká s poklesem zájmu diváků. Aktuálně je na pětině někdejší sledovanosti. Podnikatel Jan Čermák, který vedení po Soukupovi nedávno převzal, věří, že ji vzkřísí jak finančně, tak i z hlediska sledovanosti. Jak to bude se Soukupovým působením na obrazovce, se ukáže po prázdninách.

Foto: S-24 holding

Jan Čermák se pokouší postavit TV Barrandov opět na nohy.

Článek

„Historicky měl Barrandov až desetiprocentní podíl, ale taková ambice je přehnaná. Když dosáhneme v horizontu dvou let na stabilních pět procent, bude to dobré,“ řekl Čermák Novinkám.

Jím ovládnutá společnost Barrandov Televizní studio, se kterou kvůli nespláceným dluhům zahájil Městský soud v Praze insolvenční řízení, vysílá televizní programy TV Barrandov, Krimi Barrandov a Kino Barrandov.

Došel jsem k závěru, že je tu možnost televizi zachránit a vrátit jí hodnotu
Jan Čermák

Sledovanost klesá posledních sedm let. Jmenované stanice měly v dubnu podle Asociace televizních organizací podíl na sledovanosti 2,2 procenta mezi diváky staršími 15 let.

S tím souvisí také ekonomické potíže televize, které kvůli neplacení Českým Radiokomunikacím hrozilo i odpojení od vysílačů.

Soukup neskončil jen ve vedení. Už během předminulého týdne postupně mizely z obrazovek jím moderované pořady a od minulého týdne Barrandov nevysílá už ani jeden pořad spojený se svým bývalým majitelem a generálním ředitelem. Diváci se tak musejí obejít například bez Týdne podle Jaromíra Soukupa nebo Duelu Jaromíra Soukupa.

Soukup skončil v čele TV Barrandov. Mizí i z obrazovky

Ekonomika

Soukup hlásí přestávku

Další spolupráci se Soukupem si nicméně Čermák dokáže představit, i když formát ještě neupřesnil. „Televize se teď bude proměňovat, postupně přicházejí noví lidé, vznikají nové pořady. S Jaromírem nyní hledáme formu možné spolupráce,“ prohlásil.

To, že k dohodě dojde, očekává i Soukup. „Jako každý rok mám letní natáčecí přestávku do konce srpna. Několik pořadů denně točím od září do konce června. Myslím si, že to srovnání s jinými tvůrci obsahu nemá. Objem mnou vytvářeného obsahu se měnit ani zmenšovat nebude,“ sdělil Novinkám Soukup. Podle něj se ale teprve rozhodne, kde se jaký pořad objeví.

Že se TV Barrandov před lety sledovaností blížila k deseti procentům, bylo podle Soukupa dáno vysokým podílem premiérové vlastní tvorby a formátům, které on sám přinesl. Zmínil pořady Nebezpečné vztahy, Soudkyni Barbaru, Popelku či Českou tajenku.

„Snížení investic do premiérové vlastní tvorby bylo primárně způsobeno selháním a bankrotem tehdejšího akcionáře, čínského CEFC, a to vedlo ke snížení sledovanosti. Tyto formáty jsou reprízovány dodnes a se slušnými výsledky,“ uvedl Soukup.

Zdůraznil, že sledovanost je přímo závislá na úspěchu vlastní tvorby. „K tomu je potřeba cit pro potřeby diváka a nezbytné investice do výroby. Ne všechny vyrobené formáty jsou u diváka také úspěšné. K tomu je potřeba zkušené televizní profesionály. Nikdo, kdo televizi nezná a nemá cit pro diváka, v ní neuspěl,“ prohlásil.

Televizní matematika je podle zkušeného mediálního harcovníka relativně jednoduchá. „Televize hradí šíření signálu, vlastní provoz a obsah. Pokud výnosy převýší součet těchto tří položek, je to v pořádku. Pokud nikoliv, je ztráta. Dalším faktorem je vyprodanost reklamního prostoru,“ dodal Soukup.

Foto: Michaela Feuereislová, Novinky

Jaromír Soukup

Televize Barrandov vysílá 15 let

Televize Barrandov, kterou ovládl podnikatel Jan Čermák, získala licenci v rámci digitalizace pozemního vysílání a vysílat začala 11. ledna 2009.

Televize zpočátku výrazně cílila na diváka spíše staršího a nostalgického, čemuž odpovídaly i pořady v jejím programu.

Původně patřila barrandovskému filmovému studiu, od kterého získala i jméno. Od jeho vlastníka Tomáše Chrenka, který podniká v ocelářství, energetice či zdravotnictví, ji v roce 2012 koupil Jaroslav Soukup.

Postupné převzetí

Se svojí firmou Servis-24 Čermák původně přišel Soukupovi pomoci řešit jeho problémy s dluhy. Barrandov Televizní studio má závazky 996 milionů Kč, které nedokáže splácet.

Už loni v říjnu Čermák získal od Soukupa poloviční podíl v Empresa Media, jež vlastní Barrandov Televizní Studio a vydává i časopisy Týden a Instinkt. Postupně od něj nabyl 99 procent akcií. Zadlužená Barrandov TS v insolvenčním návrhu uvedla, že má více než devadesát věřitelů a závazky po lhůtě splatnosti delší než tři měsíce ve výši 700 milionů korun.

„Byli jsme původně osloveni, abychom řešili pohledávky za TV Barrandov, a postupně to tak vyplynulo. Došel jsem k závěru, že je tu možnost televizi zachránit a vrátit jí hodnotu. To je podstata mé práce, viz třeba nedávná reorganizace zlínské NWT,“ podotkl Čermák.

„Je pravda, že se spíš pohybuji v oblasti, kde je nějaká výroba nebo nemovitosti, ale postupně stavím s kolegy silný tým, který se v televizní branži orientuje,“ doplnil na dotaz, proč se rozhodl pořídit si televizní společnost.

Upozornil, že v posledních letech souběžně klesaly příjmy v rámci skupiny Barrandova a současně stoupalo zadlužení. „Nastala spirála, kdy se nezvládaly splácet pohledávky a nebylo dost peněz na nákup programu, to se zase odráželo na sledovanosti,“ shrnul Čermák.

Věřitelé souhlasí

Reorganizace televize bude podle Čermáka úzce provázána s reorganizací vlastnicky propojené společnosti Media Master, která pro TV Barrandov nakupuje reklamu.

„Klíčové bylo přesvědčit většinu věřitelů k podpoře reorganizace, což se povedlo. Před námi je její schválení a realizace. Na příjmové straně chceme díky atraktivnějšímu programu zvednout tržby z reklamy, na nákladové kontrolovat výdaje, aby dávaly smysl,“ přiblížil Čermák.

Kroky vedoucí k záchraně televize budou vyžadovat i ústupky od věřitelů. Mezi ně patří společnosti Czech Digital Group, České Radiokomunikace či několik firem spojených se Soukupem.

„To je podstata každé reorganizace. Věřitelé odpustí část dluhů s tím, že společnost díky tomu dostane prostor a čas se ozdravit a oni s ní budou moci dále spolupracovat, obvykle v dodavatelské roli. Vyplatí se jim to víc než ji poslat do konkurzu, z něhož dostanou mnohem méně,“ uvedl Čermák.

Pokud věřitelé plán přijmou a následně ho schválí soud, získají zpět dvě procenta ze svých pohledávek, tedy z celkových 997 milionů korun by dostali 19,5 milionu korun, upozornily Konkursní noviny. Dodaly, že pokud by televize skončila v konkurzu, věřitelé by dostali zpět odhadem pouze 0,53 procenta svých pohledávek, tedy asi 5,1 milionu po odečtení nákladů na konkurz. Jen Českým Radiokomunikacím přitom TV Barrandov dluží asi 420 milionů korun.

Kolik ho získání TV Barrandov stálo a jak vysoké investice si její záchrana ještě vyžádá, nechce Čermák prozradit. „V obchodu s pohledávkami cenu nezveřejňujeme. Ale už teď ty náklady byly značné a ještě budou,“ konstatoval.

Už dřív také zmínil, že k záchraně televize je potřeba minimálně rok tvrdé práce.

Soukup své vztahy s Čermákem hodnotí jako korektní. „Cíle pana Čermáka jsme si jasně vydefinovali a postupujeme v souladu,“ shrnul.

Kdo je Jan Čermák

Brněnský podnikatel, narodil se 21. dubna 1969, vystudoval strojní průmyslovku v Třebíči a poté Vysoké učení technické v Brně.

Podnikat začal v roce 1991, měl společnost na dovoz, montáž a prodej počítačů a příslušenství.

Později působil jako manažer či poradce řady firem, například byl poradcem vedení ČKD Praha Holding v době, kdy ji ovládal podnikatel Petr Speychal.

Jeho společnost Servis-24 Česká republika se mj. specializuje na pomoc firmám zatíženým dluhy.

Vedle toho, že postupně ovládl TV Barandov, Čermák už loni od Jaromíra Soukupa koupil i poloviční podíl v mediální agentuře Médea.

Čermák je známý svou účastí v případu investiční skupiny Arca. Předloni také získal 49procentní podíl ve zlínské společnosti NWT manželů Vítkových, kterou poslaly do insolvence nezvládnuté obchody s energiemi.

Servis-24 Česká republika se věnuje hlavně investiční výstavbě, developerské činnosti, rozprodává areály a v portfoliu má také správu a údržbu fotovoltaických elektráren.

Stará se jak o budovy vlastní, které pronajímá, tak o budovy ve vlastnictví jiných firem. Firma působí v EU i jinde ve světě, vyhledává obchodní partnery a nabízí investice v oblasti reklamy.

Na konci 90. let byl Čermák součástí týmu TATRA, a to jak v manažerských rolích, tak jako navigátor na závodech trucků. V roce 1998 byl na rallye Paříž – Dakar navigátorem vítězné posádky Karla Lopraise.

Týdeník Hrot v roce 2021 napsal, že Čermák „si v polovině 90. let odseděl ve vězení rok za podvod, ačkoli tehdy nešlo vyloženě o insolvenční tematiku“. „Byl jsem mladej blbej kluk, co udělal chybu. Asi to tak mělo být. Možná mě to zachránilo před mnohem větším průšvihem. Kdo ví,“ řekl Čermák týdeníku.

Zdroj: ČTK

Barrandov dostal pokutu za e-shop Jaromíra Soukupa

Ekonomika

Výběr článků

Načítám