Hlavní obsah

Nárůst platů státních zaměstnanců? Zatím bez dohody

Vláda se na svém jednání s odbory zatím nedohodla na zvýšení tarifních platů zaměstnanců státu až o deset procent. O případném zářijovém růstu by ale ještě mohla rozhodnout za týden. Návrh zřejmě ještě upraví podle možností resortů, řekl po jednání ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Posunuli jsme se tak, že dnes na vládě okolo toho diskusi povedeme a příští týden v úterý budeme mít schůzku s odbory, kde bychom měli – předpokládám– finalizovat dohodu, která by mohla být dobrým kompromisem,“ řekl Jurečka.

Odboráři podle očekávání neuspěli se svým požadavkem, aby platy ve státní správě rostly plošně o deset procent všem státním a veřejným zaměstnancům, šancí se ale nevzdávají. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se na jednání „otevřelo pole“, aby od září dostali přidáno všichni zaměstnanci veřejné sféry a státu. Celkem ve veřejném sektoru pracuje 846 300 lidí.

Sám Jurečka původně navrhoval, aby se tarifní platy zvýšily vybraným skupinám o sedm nebo o deset procent. Týkat se to mělo 360 tisíc lidí, například nepedagogických pracovníků ve školství, což jsou třeba školníci či kuchařky, či nezdravotnických zaměstnanců v nemocnicích, jako jsou například uklízečky. A týkat se to mělo i úředníků ve státní a veřejné správě.

Proti byl ovšem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), podle nějž na to státní rozpočet nemá rezervy. Po úterním neoficiálním jednání vlády podle České televize byli proti i někteří další ministři, např. za STAN.

Vládu štěpí výpověď bez udání důvodu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám