Hlavní obsah

Naprostý vrchol, politický handl, tepe Schillerová koalici kvůli důchodovému věku a osekání náročných profesí

Důchodový věk má v budoucnu růst nad hranici 65 let o měsíc ročně místo vládou původně navrhovaných až dvou měsíců podle průměrného věku dožití. Lidovci teď přišli s pozměňovacím návrhem, podle kterého by se tento růst zastavil na 67 letech. Zároveň ODS a TOP 09 chtějí výrazně zúžit okruh lidí, kteří by mohli kvůli náročnosti profese odcházet do starobní penze dřív bez jejího krácení. Šéfka poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová to označila za „politický handl“ uvnitř vládní koalice.

Foto: Petr Kozelka

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka letos v lednu u Ústavního soudu

Článek

Schillerová v neděli na CNN Prima News vyčetla ministrovi práce a sociálních věcí a předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, že vláda chystá důchodovou reformu bez potřebných analýz a navíc v ní provádí zásadní změny na poslední chvíli.

„Dva nejzásadnější pilíře této reformy byly změněny pozměňovacím návrhem v průběhu druhého čtení. První byl podán na zastropování věku odchodu do důchodu na 67 letech a na zpomalení jeho zvyšování ze dvou měsíců na jeden měsíc ročně. To bylo podáno ve středu,“ popsala dění v minulém týdnu ve Sněmovně Schillerová.

„A naprostý vrchol všeho bylo, když v pátek v deset hodin čtyřicet jedna minut, přičemž v jedenáct se měla ukončit rozprava a druhé čtení, byl podán pozměňovací návrh panem poslancem Jakobem, který naprosto diametrálně změnil podmínky pro takzvané náročné profese,“ poznamenala.

Sporný návrh na důchody pro náročné profese štěpí poslance, odložili projednávání reformy

Ekonomika

Vládní strany podle ní udělaly „politický handl“. „Jedni prosadili zastropování na 67 letech a druzí řekli: My za to chceme omezit náročné profese,“ dodala.

Okruh lidí s nárokem se má výrazně zmenšit

Lidé s rizikovou prací by podle vládní předlohy mohli chodit do důchodu až o pět let dříve v závislosti na počtu odpracovaných směn. Zaměstnavatel má za ně platit o pět procentních bodů vyšší sociální odvody.

Koalice se původně dohodla na tom, že dřívější odchod do penze umožní profesím, které jsou ve čtvrté rizikové skupině a v části třetí skupiny. Tedy v těch nejrizikovějších a nejnamáhavějších povoláních. Takových lidí je podle Schillerové až 140 tisíc. Pozměňovacím návrhem poslanců Jana Jakoba (TOP 09) a Marka Bendy (ODS) by se to ale omezilo pouze na čtvrtou skupinu, v níž je jen 15 tisíc osob.

Seznam náročných profesí přitom vládní koalice cizelovala dlouhé měsíce. „Říkal jsem, že je to jedna ze tří věcí, o kterých se debata vede, a budeme hledat kompromis až do druhého třetího čtení,“ hájil nyní postup vládní koalice Jurečka.

Dodal, že se v koalici do poslední chvíle jednalo právě o hranici odchodu do důchodu a náročných profesích a také o nastavení rodinného vyměřovacího základu a úpravě výchovného.

Sporná důchodová reforma jde do třetího čtení. ANO nevylučuje Ústavní soud

Domácí

Návrh Jakoba a Bendy na výraznou redukci počtu lidí s nárokem na předčasný důchod bez krácení kritizovali někteří poslanci sociálního výboru s tím, že situace bude pro řadu lidí neúnosná, když zároveň reforma prodlouží důchodový věk ze 65 až na 67 let. Proti těmto změnám jsou opoziční strany včetně Pirátů – podle nich to odporuje dohodě, kterou vláda učinila ještě v době před jejich nedávným odchodem do opozice.

Vládní důchodová novela je ve Sněmovně před hlasováním. Počítá nejen s pokračováním zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let a dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí, ale třeba i nižším výpočtem nových penzí a minimálním důchodem ve výši 20 procent průměrné mzdy.

Opozice je proti, navrhuje ponechat věkový strop na 65 letech či dosavadní výpočet důchodu.

Třetina obyvatel ČR budou senioři. Ministerstvo shrnulo důvody změn v důchodech

Ekonomika

Výběr článků

Načítám