Hlavní obsah

Nabídek brigád je méně, studenti mohou poděkovat vládě

Studenti i další lidé, kteří hledají práci na léto, mají letos menší šanci získat brigádu. Nabídka je výrazně chudší než loni. Negativně ji ovlivnily změny v dohodách o provedení práce, které prosadila současná vláda. Zaměstnavatelé nabízejí v průměru do 165 korun na hodinu, nejvíce tradičně v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Brigádnice a brigádníci často nacházejí v létě uplatnění v gastronomických provozech

Článek

„Obecně je oproti loňskému roku brigád méně zhruba o patnáct procent. V regionech jako Ústecko nebo Zlín je nabídka brigád ještě nižší,“ řekl Novinkám František Jareš z Agentury Student.

Hlavním důvodem je snaha firem ušetřit. „Náklady na brigádníky se meziročně zvýšily v průměru o čtrnáct procent, a to kvůli povinnému zavedení příplatků u dohod a dovolených,“ dodal Jareš.

Dohodáři mají od loňského října nárok na příplatek za práci v noci nebo ve svátek a od ledna mohou čerpat dovolenou za stejných podmínek jako zaměstnanci. Od července je pak budou muset firmy registrovat u České správy sociálního zabezpečení.

Firmy začínají nutit pracovníky na dohodu k vyřízení živnosti

Finance

V důsledku toho evidují slabší nabídku i další personalisté. „Vidíme meziroční pokles v řádu jednotek procent. Což je z části dáno situací na trhu, kdy pozorujeme pokles i v počtu vystavených pozic na plné úvazky. Z části pak hrají roli i právě změny v dohodách,“ uvedl Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz. Pozoruje to ale spíše u dlouhodobých brigád.

„Nová legislativa postavila dříve atraktivní dohody v podstatě na roveň se zaměstnaneckým poměrem. Pro firmy to znamená nejenom obrovský nárůst administrativy, ale i výrazné zvýšení nákladů,“ konstatoval František Boudný, ředitel personální agentury Předvýběr.CZ.

Nabídka je nerovnoměrná

I přesto si ale podle personalistů zájemci nějakou práci najdou. „Letní sezona se teprve rozjíždí, takže to vůbec neznamená, že by brigád v červenci a srpnu mělo být nedostatek,“ sdělila Martina Ryšková z portálu Fajn-brigady.cz, která odhaduje meziroční pokles o desetinu.

Nejčastěji se teď podle ní hledají zástupy za dovolené do výrobních společností, obchodních řetězců, na úklid a ostrahu různých objektů.

I podle Petra Doudy z agentury Randstad Česká republika mohou zájemci brigádu stále najít. „Ti, kteří vyčkávali, však mohou být zklamáni, protože nabídka již není tak pestrá,“ poznamenal.

Průměrné hodinové výdělky v krajích
Praha165 Kč
Středočeský kraj 153 Kč
Jihočeský kraj145 Kč
Plzeňský kraj152 Kč
Karlovarský kraj155 Kč
Ústecký kraj153 Kč
Liberecký kraj147 Kč
Královehradecký kraj149 Kč
Pardubický kraj143 Kč
Vysočina144 Kč
Jihomoravský kraj148 Kč
Olomoucký kraj 146 Kč
Moravskoslezský kraj145 Kč
Zlínský kraj141 Kč
Pozn.: Jedná se o průměry, takže výdělky na brigádách mohou být vyšší i nižší v závislosti na dané pozici, situaci na trhu a typu práce.
Zdroj: Fajn-brigady.cz

„Lze sehnat brigádu v zemědělství, gastronomii, turistice a podobně,“ dodala Aneta Baliamisová z Agentury Plus s tím, že na severu republiky převládají průmyslové profese, jako jsou například operátor skladu nebo pracovník v distribučních službách. Na jihu naopak agrární brigády, třeba česači a pomocné práce v zemědělství.

„Z hlediska regionů je nabídka velmi nerovnoměrná a koncentruje se především do velkých měst,“ upřesnil Jiří Halbrštát z ManpowerGroup. Tam hledají zaměstnavatelé brigádníky především přes internet. V malých městech dominují spíše neformální zdroje náboru a pro zájemce o brigády je mnohem důležitější ptát se svých známých.

Kdo se kde platí? Zatímco v Praze je průměrný hodinový výdělek 165 korun a ve Středočeském kraji 153  Kč, v Pardubickém kraji je o desetikorunu méně a například v Jihomoravském kraji 148 korun. Nejméně, v průměru 141 korun, si brigádníci vydělají ve Zlínském kraji.

Nezaměstnanost klesla na 3,6 procenta

Ekonomika

Výběr článků

Načítám