Hlavní obsah

Na vysokoškoláky čekají drahé byty a plné koleje

Sehnat bydlení je letos pro studenty složitější než loni. Zhruba 50 tisíc nových vysokoškoláků i desetitisíce těch stávajících čeká přetlak na kolejích a větší konkurence při prohlídkách soukromých bytů. Za ně si navíc proti loňsku výrazně připlatí.

Foto: Ruml Miloš, ČTK

Koleje na pražském Strahově patří mezi studenty k vyhledávaným lokalitám.

Článek

„Situace se pro řadu studentů stává opravdu komplikovanou,“ prohlásil Martin Ponzer, šéf digitální realitní služby Bezrealitky. Ta každoročně připravuje analýzu cen studentských pronájmů v univerzitních městech. Do výsledné ceny se započítává nejen nájemné, ale také platby za energie.

Z jejího nejnovějšího vydání vychází, že platby, které majitelé bytů po studentech chtějí, rostly meziročně i dvouciferným tempem.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

Nejvíce v Ostravě, Jihlavě, Českých Budějovicích a Olomouci, kde společné bydlení čtyř lidí v jednom 70metrovém bytě vyjde o 14 procent dráž než loni. V praxi to pro jednoho ubytovaného představuje platbu mezi 4500 a 5000 korun měsíčně, což je zhruba o 550 až 600 korun více než minulý rok.

V Praze vzrostla cena za bydlení asi o 800 korun na téměř 8500 Kč. V Brně zaplatí studenti asi 6500 korun, tedy o více než 300 korun více.

Vysokoškoláci jsou pro pronajímatele s ohledem na nestabilní příjmy rizikovými nájemníky. Jejich pozice je nyní o to složitější, že je o nájemní byty obecně velký zájem. Mladí lidé tak mají menší šanci uspět.

Ceny spolubydlení (měsíční průměrné nájemné a energie na osobu při pronájmu bytu o rozloze 70 m2 v širším centru města)
LoniLetosZměna
Praha7627 Kč8432 Kč+ 11 %
Brno6101 Kč6574 Kč+ 8 %
Ostrava4063 Kč4623 Kč+ 14 %
Olomouc4470 Kč5083 Kč+ 14 %
České Budějovice4295 Kč4890 Kč+ 14 %
Plzeň4628 Kč4943 Kč+ 7 %
Zlín4260 Kč4785 Kč+ 12 %
Jihlava4068 Kč4646 Kč+ 14 %
Zdroj: Bezrealitky

Když už se jim to podaří, musejí složit kauci a někdy také v předstihu zaplatit první nájemné. Ponzer proto předpokládá, že trendem bude pronajímat si nemovitosti ve více lidech než dosud. „Aby se náklady mezi osazenstvo bytu rozpustily,“ uvedl.

Například v Praze lze podle Štěpána Matějky, datového analytika inzertního webu Sreality.cz, ušetřit spolubydlením přibližně pět tisíc korun v porovnání s tím, když si student pronajme sám malý byt.

Koleje jsou plné

Část studentů s ohledem na tyto problémy raději zůstává na vysokoškolských kolejích. Ty jim nabízejí větší zapojení do studentského života. Navzdory zdražení v předchozích letech zůstávají také levnější alternativou.

„Před pěti lety jsem platil za ubytování na koleji pod tři tisíce korun, nyní tři a půl, takže se mi to stále vyplatí,“ řekl Novinkám Karim, který studuje na Západočeské univerzitě v Plzni.

Zájem o koleje letos roste. Velké univerzity na dotaz Novinek nejčastěji odpovídaly, že jsou již obsazené, případně jim přišlo více žádostí, než kolika jsou schopny vyhovět.

Například Česká zemědělská univerzita v Praze má na kolejích k dispozici 2100 lůžek. Už nyní se o ně podle mluvčí univerzity Karly Mráčkové hlásí tři tisíce zájemců. Podávání žádostí navíc stále probíhá.

Přetlak zmiňují i další školy. Sestavují proto seznamy uchazečů, jimž se budou ozývat ve chvíli, kdy se místo na kolejích uvolní.

Atraktivitě kolejí letos pomohlo i to, že se některé univerzity rozhodly ponechat ceny na úrovních z minulého roku, případně zdražovaly méně, než jak tomu bylo u soukromníků. Například převážně pražská Univerzita Karlova zvýšila kolejné o 8,1 procenta. Průměrná měsíční cena ubytování se tak v případě této školy pohybuje kolem 6000 korun.

Byty v Česku zdražují rychleji, než se čekalo

Ekonomika

Výběr článků

Načítám